Három betegség, amitől rossz lesz a szagunk

Egy-egy rosszul működő enzim gyakran eredményezhet rossz testszaggal is együttjáró betegséget. Segíthet, ha elkerülünk bizonyos ételeket, vagy táplálékkiegészítőkhöz folyamodunk.

Jó pár olyan betegség létezik, ami egyéb, sok esetben súlyos következmények mellett akár olyan tünetekkel is járhatnak, mint például a rothadó halra emlékeztető testszag. A halszagúak mellett a főtt káposzta és a lábszagú embereket sem kell mindjárt elítélnünk, a kellemetlen szagokat gyakran nem az alapvető higiénia hiánya, hanem valamilyen anyagcserével, emésztéssel kapcsolatos betegség okozza. Ezek közül a betegségek közül vonultat fel néhányat a SciShow videója. 

Halszag

Itt van mindjárt a trimethylamuria, más néven a „halszag szindróma”. A halszagban szenvedők szervezete egy enzim hiánya miatt nem képes lebontani a trimethylamine nevű vegyületet, ami azt eredményezi, hogy a vegyület a testnedvekkel együtt kénytelen kiürülni a szervezetből, kellemetlen test és szájszagot eredményezve így. Ha valaki halszagú, segíthet a helyzeten, ha elkerül bizonyos ételeket, például a brokkolit és a kelbimbót, bár teljesen így sem lehet megszabadulni a kellemetlen aromától. Segíthet ugyanakkor a szaganyag, ha a törvény embereként halpiacokon ténykedő bűnözők közé kell beépülnünk!

Lábszag

Egy másik betegség, az isovaleric acidemia lábszag felhőbe öltözteti a benne szenvedőket. A halszag szindrómához hasonlóan ennek a betegségnek is genetikai okai vannak. Egy gén mutációja megint csak egy enzim termelését gátolja, így a szervezet képtelen megfelelően lebontani a leucine névre hallgató aminosavat. Mindez egy sajtszagú vegyület felgyűléséhez vezet. Azonban ez a betegség a rossz testszag mellett komoly szövődményekkel is járhat, agykárosodást, és akár halált is okozhat.

Káposztaszag

Természetesen főtt káposzta szagot eredményező betegség is létezik, úgy hívják, hogy hypermethioninemia. Itt a metionin nevű aminosav a ludas, ami azon kevés aminosavak egyike, ami ként tartalmaz. Ha a szervezet nem képes az aminosav lebontására, az túl sok dimetil-szulfidot eredményez, a kénvegyületet szorgosan gyűjtő személyek pedig akarva-akaratlanul káposzta szagra tesznek szert. A rossz testszag mellett idegrendszeri betegségek, és izomgyengeség is felléphet, ezért érdemes elkerülni a metionint tartalmazó ételeket (például a szemzámmagot, halat és húsokat).

Sok betegség okozhat tehát kellemetlen testszagot, így, ha legközelebb egy halszagú ember ül mellénk a buszon, nem árt, ha gondolatban könyörületesek maradunk, hisz lehet, hogy nem csak egy lusta halpiaci dolgozóról, hanem egy halszag-szindrómában szenvedő lusta halpiaci dolgozóról van szó. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek