18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A női orgazmus 8 legfőbb ellensége

Minden negyedik nőnél okoz rendszeres nehézséget a szexuális kielégülés. A legtöbb gondot a negatív testkép, a partner felőli nyomás, korábbi rossz tapasztalatok és az érzelmi bevonódás okozza. Lelki sebeink gyógyulása, a kapcsolati biztonság, testünk elfogadása kell az oldottsághoz és a felszabadultsághoz.

Miért jutnak el egyes nők olyan nehezen az orgazmusig? Woody Allen klasszikusa szerint ez az egyik olyan dolog, amit mindig tudni akartál a szexről. A kutatások szerint pedig az egyik legáltalánosabb szexuális probléma. Amerikai adatok szerint körülbelül minden negyedik nőnél okoz rendszeres nehézséget az orgazmus elérése, és olvasóink között is hasonló az arány. Tavalyi kérdőívünkben a nők 26%-a számolt be hasonló problémákról, mely nem meglepő módon szorosan együttjárt a szexuális elégedettséggel. Ugyanolyan valószínűséggel érinthet azonban bárkit, lakóhelytől, iskolázottságtól, életkortól függetlenül. Nézzük, mi okozhatja a nehézségeket!

A külső nyomás

Társadalmunkban egyre hangsúlyosabbá válik a szexualitás teljesítmény-jellege. Ezzel párhuzamosan a női orgazmus mint ennek egyfajta mérőszáma jelenik meg, a nimfomániás-multiorgazmusos pornósztárok pedig még magasabbra teszik a lécet. Kié tehát a nő orgazmusa? A teljesítményére büszke férfi partner a nő élvezetét sokszor saját érdemének, férfiassága bizonyítékának tekinti. És fordítva: kudarcot él meg attól, ha a nő nehezebben jut kielégüléshez. Sérült egóját pedig ekkor nem ritkán vádaskodással védi, így lesz a nő érzéketlennek, frigidnek bélyegezve, és tanulja meg akár színlelt gyönyörrel is kiszolgálni a férfi önbecsülését.

shutterstock 216890743

Testkép

Ahogy korábban is írtam róla, ha valaki nem érzi jól magát a testében, a szexualitásban is gátlásossá válhat. A leggyakoribb aggályok a melleket és a hasi súlyfelesleget érintik, leggyakrabban azokban a pozitúrákban, ahol a leginkább láthatók, például az úgynevezett lovagló pózban. Ide tartoznak még a külső nemi szervek kinézetével, illatával, mindenkori ápoltságával kapcsolatos bizonytalanságok is, melyek viszont elsősorban az orális szexet gátolják. A testszégyen és szorongás, a saját külsőre terelődő figyelem, az együttlét közben bevillanó gondolatok azután nehezítik, sok esetben ellehetetlenítik a bevonódást, az ellazulást, és ezáltal az orgazmus megélését.

Tisztátalanság

Nehézséget okozhat az is, ha valaki a szexualitást tisztátalan, bűnös dolognak tartja. Különféle vallási és morális megfontolások, vagy a neveltetésből fakadó negatív hozzáállás komoly akadálya lehet a testiség élvezetének. Akik számára az együttlét tiltott, szégyenteljes, bűnös dolog, aligha képesek ennek teljesen átadni magukat.

Túlnőni az anyán

Valamivel mélyebbre visz a lélektanba az anyai kötődéssel kapcsolatos félelem megértése. A lánygyermek a női szerepeket leggyakrabban az anyjával azonosulva tanulja. Próbálgatja a cipőit, ruháit, gesztusait, viselkedését. Vagyis kezdetben úgy lesz nő, ahogy az anyjától látja, hogy kell nőnek lenni. Később persze, főleg serdülőkorban ez sok különböző elemmel kiegészül, a kortársak felől, a médiából, más szerepmodellektől. Az érzelmi kötődés az anyához azonban stabilizálja a mélyebb rétegeket, változás sokszor csak a felszínen, a külsőségekben történik. Ha az anya elutasítja a szexualitást, gátlásokkal van tele, vagy negatívan kommunikál róla, az érzelmi kötelékek, nem tudatosan persze, de egyfajta lojalitásként a lány számára is megnehezítik, hogy meghaladja az anya szintjét, és megélje a szexualitás teljességét.

Érzelmi sérülések

Nagyon nehéz feloldódni a testi intimitásban akkor is, ha a korai szeretetkapcsolatokból rossz tapasztalatai vannak valakinek. Például azt tanulja meg, hogy az érzelmi közelség veszélyekkel jár: sérül benne, vagy magára hagyják utána. Akit a szülei csecsemőkorában nem megfelelően, nem megbízhatóan gondoztak, elhanyagolták vagy bántalmazták, olyan kötődési mintákkal megy a későbbi életbe, amelyekkel nagyon nehéz az intimitást megélnie. Ugyanezek a félelmek törhetnek elő a szexben, főként, ha az szoros érzelmi közelséggel jár együtt. A kivonódás pedig eltávolít a partnertől, az élvezettől, sokszor magától a helyzettől is. 

Félelem a sebezhetőségtől

Az érzelmi kiszolgáltatottságon túl a sebezhetőség félelme közvetetten, a kapcsolat vonatkozásában is megjelenhet. Nők esetében a kapcsolat instabilitása, a hűtlenségtől való félelem és a bizalmatlanság a legerősebb szexgyilkosok. Ha létre is jön ilyen felállásban az együttlét, az érzelmi oldottság és ellazultság elmarad, ahogyan sokszor az orgazmus is. Mindez evolúciós szempontból is jól érthető, hiszen egy bizonytalan kapcsolatban a nőknek sem teherbe esni, sem a kötődést erősíteni nem volt szerencsés. A szexuális aktusra az utód biztosabb túlélése miatt célszerű volt olyan partnert választani inkább, aki az utódnemzésen túl, hosszú távon is megbízhatóan jelen van. És persze hozzá volt érdemes kötődni is, ebben pedig óriási szerepe van az orgazmus során felszabaduló nagy mennyiségű oxytocinnak. Nem csoda hát, hogy az orgazmushoz szükséges ellazultsághoz és megnyíláshoz olyan fontos a biztonság megélése.

shutterstock 305395931

Traumák

Magyarországon minden ötödik nő esik áldozatul szexuális erőszaknak, és igen sokan szenvednek el erre vonatkozó kísérletet, szexuális zaklatást. Egy ilyen trauma később végigkíséri az áldozat egész életét, és megváltoztatja azt is, ahogy a szexualitáshoz viszonyul. Az abúzus érzelmi maradványait váratlanul is előhozhatják a későbbi együttlétek mozzanatai, és már az ettől való félelem is sokszor elég ahhoz, hogy a feloldódást megakadályozza.

Félelem a kontrollvesztéstől

A szex változatos terepet kínál az életükben túlkontrollálón működő emberek számára. A mazochisztikus szex, a BDSM szubmisszív vonala nem ritkán a valóságban megélt túltolt kontroll ellenpontjai. Egész nap annyi felelősség nehezedett rám, annyi döntést kellett hoznom, itt végre az egészet el akarom engedni, teljesen megszabadulni az irányítás terheitől - mondják az érintettek. Vannak azonban, akik sem az életükben, sem a szexben nem tudják, nem merik ezt elengedni. A kontroll hiányától ők kiszolgáltatva érzik magukat és szorongani kezdenek, így az ágyban is csak saját magukra hagyatkoznak. 

Az orgazmus a kielégítő szexuális élet fontos eleme. Ha nehézségekkel találkozunk ebben, annak érdemes tudni az okát. A megoldást tekintve pedig fontos, hogy begyógyítsuk lelki sebeinket, jól érezzük magunkat a testünkben, és olyan párkapcsolatot alakítsunk ki, melyben képesek vagyunk megélni az alapvető érzelmi biztonságot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra