#ÉLETEM

A férfiak agya nagyobb, mint a nőké. De mit jelent ez a mindennapokban?

2017. március 27., hétfő 07:24

Van különbség a nemek között az agy felépítése, és ebből kifolyólag a gondolkodás szempontjából?

A száraz tények azt mutatják, hogy a férfiak agya nagyobb, mint a nőké. Ugyanakkor mindez nem feltétlenül eredményezi azt, hogy létezik jól elkülöníthető női és férfi agy. Az agy működése szempontjából alig-alig akad különbség a nemek között.

shutterstock 467024672

Ismerős különbségek

Számszerűsíthető, de ezzel együtt is elenyésző különbségek csupán néhány területen léteznek, de egyértelmű következtetéseket ezek alapján sem lehet levonni. Néhány viszonylag egyértelmű példa azért akad, a nők esetében például sűrűbb a szürke állomány az agy azon trületén, amit az empátia képességéhez kötnek, ami megerősíteni látszik azt a hétköznapi vélekedést, miszerint a nők együttérzőbbek, mint a férfiak.

A különbségek ellenére sincs nyilvánvaló korreláció ugyanakkor a matematikai kompetencia terén. Az "férfi agy" ezzel összefüggésbe hozható területe ugyan aktívabb egy egyszerű matematikai feladat megoldása során, a nők esetében viszont sűrűbb ugyanezen a területen a szürke állomány koncentrációja. Hasonló aktivitás és koncentrációbeli különbségek ugyanakkor egyértelműbb eredményekkel szolgálnak a tárgyak fejben elforgatásának képessége terén. Itt a férfiak agyában tetten érhető nagyobb aktivitással már nem képes versenyezni a sűrűbb női szürke állomány. 

Káosz

Nehéz elkülöníteni ugyanakkor az anatómiai különbségek jelentőségét, és azt, hogy mekkora hatással vannak minderre a nők és férfiak viselkedését meghatározó eltérő társadalmi elvárások, élettapasztalatok. Összességében úgy tűnik, hiába rendelkezünk rengeteg adattal az agyat érintő méretekkel és funkcióval kapcsolatos különbségekről, ez az adattenger meglehetősen zavaros, így az agyat kutató tudósok következtetései is gyakran ellentmondásosak. Persze a helyzet kialakulásában az is közrejátszhat, hogy a nemek közti különbségeket kutatni manapság ingoványos terület, az erről írók pedig próbálják elkerülni, hogy egy-egy óvatlanabb kijelentésért szexistának bélyegezzék őket. Akit érdekel a téma, olvashat itt olyan elméletről is, ami a méretbeli különbségek létrejöttét éppen a hasonló funkcionális képességekre való törekvéssel magyarázza. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta