Itt egy meggyőző animáció a védőoltások fontosságáról

A kollektív vagy nyájimmunitás magyarázata röviden: ha elég embert oltanak be egy bizonyos betegség ellen, a kritikus tömeg védettséget biztosít azok számára is, akik nem kaptak a vakcinából. Ez főként azok szempontjából fontos, akik ha akarnának sem kaphatnának oltást, például, akik immunhiányos állapotban szenvednek. 

A ScienceAlert oldalán találtunk egy illusztrációt, ami segít megértetni, miről is van szó. A piros vonalak a kórokozók terjedését jelölik, fekete pöttyök a fertőzött egyedeket jelölik, a kék azokat, akiket nem oltattak be, a sárgák pedig azokat, akiket igen. Jól látszik, hogy alacsony oltottsági aránynál a fertőzés mindenkire átterjed, közepes oltottságnál lassul a betegség terjedése, és főként oltatlanok vannak veszélyben, magas oltottságnál pedig már ők is nagyobb biztonságban vannak. 

How Herd Immunity Works

A fenti ábrát egy nyílt forráskódú porgrammal készítették, és ugyan nem valós adatokat láthatunk, ez csak egy szimuláció, de a modell megalkotásához felhasználták az Epidemiologic Reviews című folyóiratban megjelent tanulmányt a nyájimmunitásról. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra