#ÉLETEM

Figyeljen oda, mennyit iszik betegen!

2017. február 8., szerda 18:46

A The Conversation számolt be egy 59 éves nő esetéről, aki fájdalmas vizelés és hasi fájdalom miatt ment el orvoshoz. A panaszai alapján az orvosok húgyúti fertőzéssel kezelték, amikre antibiotikumot és fájdalomcsillapítót kapott. A kórházban hányt, remegett, zavaros volt és alig tudott beszélni. Ekkor derült ki, hogy túl sok vizet ivott, hiszen emlékezett, amikor korábban is húgyúti panaszai voltak, azt a tanácsot kapta, hogy bőségesen fogyasszon folyadékot.

Ritka, de előfordul

A súlyos hiponatrémia akkor alakul ki, mikor az ember túlságosan sok vizet iszik. Ez rohamokhoz, kómához vezethet, sőt a beteg meg is halhat. Ilyenkor a vér nátrium koncentrációja csökken, az agy pedig megduzzad.

De akkor most mi a helyzet azzal a jó tanáccsal, hogyha beteg vagyunk, akkor igyunk minél többet? A Conversation cikke szerint ellentmondásosak az eredmények azzal kapcsolatban, hogy húgyúti fertőzésnél érdemes-e sokkal többet inni. Igaz, logikusnak tűnne, hogy kimossuk a szervezetből a kórokozókat, van, aki pedig azzal érvel, hogy így tartható fent a vizelet optimális pH-ja, és ha sokat megyünk mosdóba, akkor a húgyhólyag felülete nem nő meg, így kisebb felületen tudnak tenyészni a baktériumok. 

Az olyan betegségeknél, amik hányással, hasmenéssel vagy lázzal járnak, kiszáradáshoz vezetnek, viszont mindenképpen muszáj gondoskodni a folyadékpótlásról amennyire lehetséges, még akkoris, ha nem feltétlenül érezzük azt, hogy szerveztünk bármit is be tudna fogadni. Szakértők szerint ha vizeletünk sötét, fáj a fejünk, szédülünk, nem termelődik elég nyálunk, akkor érdemes többet inni, és ne féljen, a szakemberek szerint normális vesefunkciók mellett nagyon ritkán jelentkezik vízmérgezés, de a sprotolóknak azért fokozottan oda kell figyelni, hogy mennyit isznak.

De mennyi az annyi?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása szerint a napi folyadékbevitel 2,5 liter a férfiaknak és 2 liter a nőknek - ebben pedig minden bevitt élelmiszer és folyadék víztartalma benne van. Aki hajlamos napközben elfeledkezni az ivásról, használhat erre megfelelő applikációkat, de a Conversation cikke emlékeztet egy nagy találmányra, ami szintén segít abban, hogy eleget igyon és ráadásul ingyen is van, ez pedig a szomjúságérzet.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta