Kellenek nekünk a multivitaminok?

A multivitaminok az immunerősítés fő eszközei itthon, és sokan nemcsak a téli szezonban, vagy azt megelőzően szedik, hanem egész évben kapkodják be a napi adagot, mert remélik, hogy így a komoly és kevésbé komoly betegségek elkerülik őket. De tényleg szükségünk van rájuk?

A válasz röviden: nem feltétlenül

Bármennyire is jó lenne, a multivitamin-tabletták nem nyújtanak védettséget a rák és a szívproblémák ellen, és ha valaki kiegyensúlyozottan táplálkozik, akkor elvileg szervezete nem szenved hiányt a működéséhez szükséges vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezt állítja többek között az AsapScience stábja is. 

De nézzük, hogy miről van még szó a videójukban. A vitaminokat és az ásványi anyagokat szervezetünk nem tudja előállítani (vagy legalábbis nem kellő mennyiségben, lásd például D-vitamin), ezért van szükség arra, hogy kívülről vigyük be ezeket. A vitaminok közül vannak, amelyek vízben oldódnak (B-vitaminok és C-vitamin), és vannak, amelyek zsírban oldódnak (A-, D-, E-,K-vitamin), és ha valamelyikből nincs elég, akkor sejtjeink, enzimjeink nem működnek megfelelően, ami különböző betegségekhez vezethet, ezért persze kézenfekvőnek tűnik, hogy jobb a vitaminhiányt megakadályozni.

Egy baj van csak, hogy a sok multivitamin a napi ajánlott beviteli mennyiség többszörösét tartalmazza. Ez persze kisebb, mint az a maximális dózis, ami még nem okoz egészségügyi problémákat, és nem is a kampányszerű szedésükkel van gond, hanem azzal, ha valaki hosszú távon alkalmazza ezeket a készítményeket. Ez főként a zsírban oldódó vitaminoknál okozhat gondokat, a D-vitamin-felhalmozódás hiperkalcémiához vezethet, vagyis túl sok lesz a vérben a kalcium szintje, és mivel segíti a magnézium felszívódását, így nem alkalmazható együtt a magnéziumtartalmú savlekötőkkel.

Természetes vagy szintetikus? 

Persze naiv dolog lenne azt hinni, hogy a kiegyensúlyozott étkezés mindent megold, mert az egy dolog, hogy a többségünk valószínűleg nem eszik elég zöldséget és gyümölcsöt, vagy éppen olajos halat. Vagy ha mégis, akkor sem mindegy milyet, mert persze sajnos származási helytől is és még sok minden mástól függhet, hogy adott ételnek milyen a vitamin- és ásványianyag-tartalma.

"Gyakran olvassuk, halljuk, hogy a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét elsősorban természetes táplálkozással tanácsos biztosítani. Ehhez segítségül táblázatokban, szemléletes ábrákon foglalják össze nekünk a különböző élelmiszerek vitamin- és ásványi anyag tartalmát. Ezek a táblázatok, ábrák viszont általában elfelejtik megemlíteni, hogy az adatok a frissen szedett, szüretelt zöldségekre, gyümölcsökre vonatkoznak. Azonban nemcsak a feldolgozás, de már a szimpla tárolás is csökkenti az élelmiszerek mikrotápanyagtartalmát. A vitaminok bomlanak, így idővel a növények vitamintartalma elenyészően alacsony szintre csökken. Amikor a paprikát Kaliforniából, a szőlőt Spanyolországból, a cseresznyét Kínából importáljuk, a tárolási idő rendkívül megnő. A vásárlók ráadásul nem hajlandók magasabb áron elvinni a csúnyább, de természetesebb termést” – magyarázza SCITEC NUTRITION szakértője, Szász Máté biológus.

„Az a jó, ha egy héten belül már érezhető változást produkál az adott vitaminkészítmény. A szintetikus vitaminok azért furcsák, mert ahelyett hogy szép sárga virágok termelnék a napsütés hatására, inkább csövekkel körülvett polírozott fémreaktorokban állítják elő őket. Arra azonban senki sem gondol, hogy egy növényből kivonni a vitamint, sokkal agresszívabb kémiai eljárás, mint egyszerű cukorból kiindulva természetes enzimekkel előállítani. 100 g alma hozzávetőleg 3 mg C-vitamint tartalmaz, azaz a 3 mg C-vitaminról el kell távolítani 99,997 gramm almát” – magyarázza . „Ehhez képest a szintetikus C-vitamint egy közel 100 éve ismert biokémiai folyamattal állítják elő, amihez egyszerű cukrokat használnak kiindulási anyagként, és amelyet hasznos baktériumok által termelt enzimekkel alakítanak vitaminná. A folyamat egyszerű, tiszta és rendkívül megbízható” – állítja a szakértő.

Fontos tudni azonban, hogy óriási különbség lehet vitamin és vitamin között is. Az európai élelmiszerbiztonsági rendszer rendkívül szigorú, így az itt gyártott vitaminok és étrend-kiegészítők sokkal megbízhatóbbak, de vásárláskor mindenképpen nézzünk utána, hogy ellenőrzött helyről származó terméket válasszunk. A vitaminokat kizárólag szaküzletben szerezzük be és lehetőség szerint nagy múltú cégek termékeit keressük.

shutterstock 130246358

Mit szedjek?

Szóval az étrendkiegészítők nem teljesen feleslegesek, csak jobb, ha az általános készítmények helyett a mi igényeinknek megfelelő tablettákat és kapszulákat szedjük, vagyis olyan vitaminokat és ásványi anyagokat viszünk be a szervezetünkbe, amikből valamilyen egészségügyi probléma vagy a nem megfelelő táplálék miatt hiányt szenvedünk, és az a jó hírünk van, hogy mi magyarok nagyon helyesen jobban szeretjük a monovitaminokat.

Rob Hobson, a Healthspan szakértője a Daily Mailnek összeállított egy kérdéssort, amivel kiderítheti, hogy tényleg érdemes-e szednie ezeket a kapszulákat és tablettákat. Persze azért jobb, ha kezelőorvosával is konzultál. 

Várandós?

Ilyenkor még lényegesebb az, hogy szervezetünk semmiben ne szenvedjen hiányt, az első trimeszterben fontos a folsav, valamint a cink, réz, magnézium, vas pótlása, a második trimeszterben folsavra már nincs olyan mennyiségben szükség, de több ásványi anyagot és nyomelemet kell bevinni, a harmadik trimeszterben pedig különösen kell figyelni a kalcium és D-vitamin bevitelre.

Gyermeket szeretne?

A dohányzástól kezdve az alkoholfogyasztáson át sok minden befolyásolja a férfiak termékenységét, így például az is, hogy mit esznek. Ha partnerével családalapításra adták a fejüket, akkor ajánlott C-vitamint és cinket szedni, ezek ugyanis a férfiak oldaláról segíthetnek a gyermekáldásban.

Tinédzser lányai vannak?

Az ilyen korú lányok nem visznek be a szervezetükbe eleget az olyan ásványi anyagoknól, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez, ilyen például a vas vagy a kalcium. Ráadásul sokan már ebben a korban elkezdenek fogyókúrázni, így mindenképpen szükségük van az étrend-kiegészítőkre, hogy szervezetük semmiben ne szenvedjen hiányt. 

shutterstock 298121057

50 felett jár?

Miközben bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból többre van szükségünk mint korábban, az étrendünk nem követi ezeket a változásokat, sőt! A változókorban lévő nőknek például ajánlott a plusz kalcium és D-vitamin bevitel a csontritkulás megelőzése érdekében.

Vegán?

Egyre többen vannak, akik étrendjükből teljesen kiiktatják az állati eredetű táplálékokat, és ezt kellő odafigyeléssel ezt egyáltalán nem sínyli meg az egészségük. Ha viszont valaki ész nélkül vág bele, akkor lehet, hogy nem visz majd be eleget a szervezetébe B12-vitaminból, vasból, cinkből, kalciumból és omega-3 zsírsavakból, és ugyan ezt részben ki lehet küszöbölni azzal, ha gondosan megtervezi, hogy mit eszik, a biztonság kedvéért szedhet étrend-kiegészítőket is. 

Heti hét alkalommal eszik zöldséget vagy gyümölcsöt?

Régi iránymutatások szerint napi öt, új kutatások alapján napi hét alkalommal kell zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztanunk egészségünk megőrzése érdekében, hiszen tele vannak számos hasznos anyaggal. Biztos, ami biztos alapon, főleg, hogy kevesen esznek ennyit ebből az ételcsoportból, természetesen érdemes multivitamin-készítményeket szedni. 

Szigorú diétát követ?

Ha, igen, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy szervezete hozzájusson minden fontos anyaghoz ami a működéséhez szükséges, és a vitaminokat, valamint az ásványi anyagokat tartalmazó készítmények mellett az omega-3 zsírsavakat tartalmazóakat is szedjen, főleg, ha nem eszik halételeket. De miért? Az olajos halakban megtalálható zsírsav jót tesz a szív egészségének, és segít felvenni a harcot a gyulladások ellen.

Szedett mostanában antibiotikumot?

Akkor vegyen pre- és probiotikumot, hogy a bélben élő baktériumflóra minél hamarabb magához térjen a megrázkódtatásból. A bacilusaink jóléte számtalan ok miatt fontos. Tudta például, hogy a hangulatunkra is hatással vannak? 

shutterstock 232807084

Főként feldolgozott élelmiszereket eszik? 

Ha a válasz igen, akkor a szervezete nem jut hozzá mindenhez, amire szüksége van, azért szedjen multivitamin-készítményeket, amik tartalmazzák a szervezet egészséges működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Meleg és napos helyen tölti a téli vakációt?

Ha a válasz nem, akkor mindenképpen gondoskodjon a napi megfelelő D-vitamin mennyiségről. Igen, ez lett az új C-vitamin, és sajnos a Semmelweis Egyetem felmérése szerint a magyarok 95 százaléka tél végére D-vitaminhiányossá válik, pedig a zsírban oldódó vitamin többek között az influenza ellen is véd.

Ha szeretne még egy plusz megerősítést, akkor kattintson ide a vitamin- és ásványianyag kalkulátorért

Oszd meg másokkal is!
Mustra