Magyar módszer segítségével változhat meg a színtévesztők élete

A világon 300 millió, Magyarországon 400 ezer embert érint a színtévesztés problémája. Ők azok, akik a kék, a piros és zöld színek közül valamelyiket nem, vagy csak nagyon gyengén érzékelik. Egy magyar fejlesztéssel azonban ők is ugyanúgy láthatják a világot, mint a trikromát, vagyis mind a három színt érzékelő emberek. Legalábbis ha van egy megfelelő tévéjük és egy telefonjuk. 

Mi is az a színtévesztés?

A színlátás egy optikai és idegrendszeri folyamat, amely nagyon leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy a szemben található kétféle receptor közül a csapok érzékelik a piros, zöld és kék színeket, az idegrendszerünk pedig ebből létrehozza azt a több millió színárnyalatot, amit látunk. Egy genetikailag örökölhető vagy szerzett rendellenességből kifolyólag az emberek egy része valamelyik színt nem érzékeli. Ők, vagyis azok akik legalább két színt érzékelnek, a bikromátok, és akiknél két színre terjed ki ez a probléma, azok monokromátok (színvakságról beszélünk, ha valakinél a színek érzékeléséért felelős összes receptor hiányzik vagy működésképtelen). Kicsit úgy hangzik mintha idegen bolygó lakóiról beszélnénk, pedig a színtévesztők köztünk járnak, és néha bizony nagyon szenvednek attól, hogy lemaradnak arról, mennyire színes a világ. 

Hogy lát egy színtévesztő?

Rengeteg tévhit él arról, hogy a színtévesztők milyennek látják körülöttünk a világot. Vannak, akik azt hiszik, hogy számukra minden fekete-fehér, vannak akik úgy gondolják, hogy adott színű tárgyakat egyáltalán nem is látnak. A valóságot viszont úgy kell elképzelni, mint amikor rosszul van kalibrálva egy képernyő vagy egy kijelző, és túl kéknek vagy túl pirosnak látjuk a képet. A színtévesztést gyógyítani nem lehet, de léteznek a problémát korrigáló szemüvegek.

Egy új, magyar fejlesztésű alkalmazásnak köszönhetően pedig most már arra is lehetősége van a rendellenességben szenvedőknek, hogy úgy nézzenek televíziót, ahogy azt az ő szemük megkívánja. Ez a külső szemlélő számára persze pontosan olyan, mintha rosszul lennének beállítva a készülék színei, aki viszont színtévesztő, annak ekkor egyenlítődnek ki az arányok, vagyis ekkor látja úgy a képet, ahogyan azt egy nem színtévesztő látja. Az alkalmazás egyébként amilyen egyszerűen és gyorsan kalibrálja át a készülék színeit, ugyanolyan gyorsan állítja vissza. Gond csak akkor van ha a színtévesztő és a nem színtévesztő együtt szeretné nézni a tévét. 

SeeColors

A SeeColors, vagy magyarul Láss Színeket kampány a 2016-os Cannes Lions Kreatív Fesztiválon két kategóriában is Bronz Oroszlán díjakat nyert. Ez a neve annak az alkalmazásnak is, amivel Samsung S6, S6 Edge, S7 és S7 Edge telefonokon határozhatja meg a színtévesztés fajtáját és mértékét, és amivel a 2016-os Samsung SUHD készülékeket át is lehet kalibrálni olyanra, ami egy színtévesztőhöz elhozza a tökéletes színlátás élményét.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért csak ezeknél a modelleknél lehet alkalmazni. Erről Szőllősi János, Smart Tv applikáció specialista mesélt nekünk. Az alkalmazás fejlesztésekor számukra és magyar 42NETMedia munkatársainak is fontos volt, hogy telefon és a készülék úgy tudjon kommunikálni egymással, hogy az eredményeket garantálni tudják, ehhez pedig szükség van arra, hogy csak olyan készülékeket használjanak, amiket előzetesen be tudtak mérni, és az alkalmazás pontos tudja átkalibrálni a színeket a kapott információk alapján. Vagyis elég egy kis eltérés a különböző gyártók különböző panelei és kijelzői, valamint gyári színbeállításai között, az eredmény máris nem lesz tudományosan is alátámasztható és használható.  

Készüléktípusokat rajtuk kívül még Prof.Dr. Wenzel Klára és csapata is bevizsgálta. Ők már több mint 20 éve kutatják a színtévesztést, és kidolgoztak egy olyan rendszert, amivel nem csak a színtévesztést, hanem annak mértékét is pontosan meg tudják határozni.

Színtévesztőként élni

Az már a sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy a színtévesztés nem egy fogyatékosság, mégis több szempontból is megnehezíti a mindennapokat, hiszen a nem megfelelő színdekódolás miatt elvesző információ lassítja az észlelést, késlelteti a reakcióidőt, és megnehezíti a döntéshozatalt a hétköznapi helyzetekben. Ez pedig kihat a színtévesztő karrierjére, életminőségére.

Persze minden ember másként éli meg a színtévesztést, erről mesélt Viszlay Márk is, aki annak ellenére lett elismert divatfotós, hogy a zöld szín bizonyos árnyalatait nem látja. "Kora tinédzser koromban kaptam egy gyönyörű barna pulóvert, amiről később kiderült, hogy zöld" - mesélte Viszlay, hogyan vették észre, hogy baj van a színérzékelésével. Barátai később ugratták is azzal, hogy biztosan azért gondolja, hogy jók a képei, mert nemcsak rövidlátó, de színtévesztő is.

Viszlay egyébként próbálja könnyen felfogni a színtévesztést, ami azért vicces helyzeteket szülhet, hiszen ha valahol, akkor egy fotós szakmájában az árnyalatokon nagyon nagy a hangsúly, de az évek során megtanulta kezelni ezeket a szituációkat. "Felismerhetőek a képeim, meg rajtuk az emberek" - viccelte el a témát, azt azonban ő is észrevette, hogy mikor kipróbálta a tévézést úgy, hogy az ő szeméhez kalibrálták a készüléket, sokkal jobb volt a térlátása. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra