#ÉLETEM

Ennyire működnek másként a nők és a férfiak

2017. január 21., szombat 08:10

Kutatók nemrég kiderítették, hogy a két nem más időzónában él, és úgy tűnik, hogy a nők biológiai napja valamivel rövidebb mint a férfiaké. Persze nemcsak ez az egyetlen különbség a szervezetünk működésében. Nem, itt most nem a nemi szervek eltérő felépítésére gondolunk, de tény, hogy sok mindennek köze van a nemi hormonokhoz, például az ösztrogénhez és a tesztoszteronhoz - állítja Dr. Adam Taylor, a Lancaster Egyetem orvostudományi karának munkatársa. A Daily Mail össze is gyűjtötte, hogy mennyire más fordulatszámon dolgozik a nők és a férfiak szervezete. 

1. A férfiak gyorsabban emésztenek

Az étel lassabban halad át a nők emésztőszervrendszerén mint a férfiakén, amit a szakértők azzal magyaráznak, hogy a nőknek kisebb a gyomruk, így kevesebb gyomorsav termelődik. Sőt, az ösztrogén is beleszól az emésztésbe, mivel ez a hormon ellazítja a simaizmokat, és az epesav összetételére is hatással van. Dr. Anton Emmanuel, egy londoni gasztroenterológus szerint a nők belei átlagosan 20 százalékkal dolgoznak lassabban mint a férfiaké. 

shutterstock 195197033

2. A nők szíve gyorsabban dobog

Egy női szív csupán kétharmada egy férfiszívnek (előbbi átlagosan 120 grammot nyom, utóbbi pedig 180 grammot), de gyorsabb, és míg a nők szíve percenként átlagosan 78-82-t ver, addig a férfiaké csak 70-72-t. A szakértők szerint ennek a különbségnek nincs hatása a nők általános egészségügyi állapotára, és arra sem, hogy milyen szív- és érrendszeri problémák jelentkeznek náluk. Itt jegyeznénk meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben utóbbiak nemcsak a férfiakat tizedelik, sőt. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi adatai szerint a nők halálozásának 53 %-át szív- és érrendszeri betegségek okozták, míg a férfiak között ezek a betegségek 47 %-ban felelősek a halálozásért. Ennek ellenére a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a megelőzésre. Holott, ha a fiatal nő kap infarktust, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfié.

3. A nők gyorsabban pislognak

Míg a férfiak percenként átlagosan 14,5 alkalommal pislognak, addig a nők 14,9-szer. A feltételezések szerint ennek megint az ösztrogénhez van köze, ami segít abban, hogy adott szervek kellően nedvesek legyenek, és úgy tűnik, ez alól a szem sem kivétel. Ezt hogy sikerült kikövetkeztetniük? Nos, azok a nők, akik ösztrogén tartalmú fogamzásgátlókat szednek, percenként átlagosan 19,6 alkalommal pislognak. A rossz hír az, hogy a látószerveink egészsége szempontjából ez nem sokat számít, és a nőknél - szintén hormonális okok miatt - sokkal gyakoribb probléma a szemszárazság.

4. A nők gyorsabban berúgnak

A nők nem bírják olyan jól az alkoholt, ez nem újdonság. Az ok: a nők szervezetében alacsonyabb annak az enzimnek a szinte, ami segít az alkohol lebontásában. És mivel a pia jobban üt, a másnapot is jobban megsínyli a szervezetük. Sőt, a hosszú távú hatások is sokkal komolyabbak, a májkárosodás is hamarabb jelentkezik azoknál a nőknél, akik sok alkoholt fogyasztanak. "Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a nők májának az enzimhiányból adódóan sokkal keményebben kell dolgoznia" - nyilatkozta Dr. Adam Taylor. Egy 2013-as kutatás szerint a férfiakhoz képest a nőknél fele annyi alkohol is (7-13 ital/hét) fogyasztása is megnöveli az italozáshoz köthető májproblémák kockázatát. 

shutterstock 84225130

5. A férfiak haja gyorsabban nő

Átlagosan 1,25 centiméterrel lesz hosszabb a hajunk havonta. A Journal of Investigative Dermatology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint viszont ha a nemek szerinti átlagot nézzük, akkor bizony a férfiak fürtjei 6,5 százalékkal gyorsabban nőnek. Mindezt a tesztoszteronnak köszönhetik, ami stimulálja a hajhagymákat. Persze mindennek ára van, ugyanis ettől a hormontól lerövidül a hajhagymák életciklusa, és beindul a kopaszodás. De mit jelent ez számokban? Az europid nőknél egy hajszál élettartama 5-6 év, a férfiaknál pedig 3-5 év. 

6. A nők gyorsabban beszélnek

Ki ne találkozott volna már azzal a nemi sztereotípiával, hogy a nők túl sokat beszélnek, be nem áll a szájuk. Nos, egy kissé vitatott kutatás szerint a nők gyorsabban beszélnek a férfiaknál, főleg társaságban. Ezt egyrészt az ösztrogénre fogják, másrészt köze lehet ehhez annak is, hogy az ún. prefrontális kéregben található beszédközpont a nőknél 23 százalékkal nagyobb - ezt állítja legalábbis egy tanulmány, ami az Open Anatomy Journal című folyóiratban jelent meg.

És ez nem minden, egy 2013-as kutatás szerint egy, az emberi beszéd kialakulásában fontos szerepet játszó fehérjének is köze van a nemi különbségekhez. A Marylandi Egyetem kutatói 3 és 5 év közötti gyerekeket vizsgáltak meg, és a lányoknál 30 százalékkal volt magasabb a FOXP2 szintje. "Tudtuk, hogy a lányok hamarabb tanulnak meg beszélni, és 20 hónapos korukra kétszer vagy háromszor több szót ismernek mint a fiúk, akik ezt a lemaradásukat ugyan be tudják hozni, de a gyorsaságban verhetetlenek a nők" - nyilatkozta Louann Brizendine, a The Female Brain (A női agy) szerzője.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta