#ÉLETEM

Testszagából kiderül mennyire domináns

2017. január 15., vasárnap 14:48 |

Egy ideje már tudjuk, hogy a szagok fontos szerepet játszanak az emberi kommunikációban: az újszülöttek például a szobában megérzik az édesanyjuk mellének illatát, és bár a szag nem egyenlő a feromonokkal, azért a párválasztást így is befolyásolhatja. Egy lengyel kutatás szerint ráadásul konkrét személyiségjegyeket is kiérezhetünk a testnedvekből. 

Egy, a European Journal of Personality című szaklapban megjelent tanulmány szerint testszagunk alapján is olyan pontosan meg tudják állapítani egy-egy személyiségvonásunkat, mintha egy videófelvételt néznének rólunk vagy mint egy rövid személyes interakció során. Azért nem mindent, de néhány szempont alapján (neoriticizmus, extroverzió, dominancia) egy-egy fontos tulajdonságot ki lehet deríteni egymás szagolgatásával.

shutterstock 140221927

A vizsgálatban összesen 60 férfit és nőt kértek arra, hogy három éjszakán keresztül viseljenek egy sima fehér pólót és kerüljék az erős illatú ételeket, illetve a dezodor- és parfümhasználatot. Ezután húsz önkéntes szagolgatta végig a használt pólókat, és reakcióik alapján a kutatók az alábbi következtetéseket vonták le:

A dominancia és a szorongás is jól érezhető

Mint kiderült, a dominancia „kiszagolhatósága” a tesztoszteronszinttel hozható összefüggésbe. „A fölényeskedő és agresszív viselkedés pozitívan korrelál a tesztoszteron, valamint a metabolitok megemelkedett szintjével. A tesztoszteron serkenti a sebociták (fehérjeelőállító molekulák) elterjedését és befolyásolja a hónaljak, az ágyék és nemi szervek környékén található apokrin verejtékmirigyek működését. Valószínű, hogy az átlagnál dominánsabb férfiaknak más a testillata” – állítják a tanulmány szerzői. A kísérletben különösen pontos megítélések születtek arról, hogy az ellenkező nemű személy mennyire domináns típus, de arra, hogy a póló viselője mennyire nyitott új dolgok megtapasztalására, mennyire hajlamos az egyetértésre vagy hogy mennyire lelkiismeretes személyiség, a feromonokból egyáltalán nem lehetett következtetni.

Az eredmények szerint viszont hasonlóképpen megérezhető az is, hogy ki mennyire szorongó típus. „A szorongás és a félelem kemoszenzoros kommunikációjáról számos dokumentáció született már. Ezeknek az érzelmeknek a megtapasztalása egy sor neurokémiai változással jár, amik közül néhány az izzadságon keresztül érzékelhető. Bár egyelőre nem teljesen tisztázott a pontos mechanizmusa annak, hogy hogyan ismerünk fel egyes személyiségjegyeket mások verejtéke alapján. Lehetséges, hogy az emberek egyszerűen abból következtetnek bizonyos tulajdonságokra, hogy mennyire tartják kellemesnek az illető testszagát” – magyarázzák a szakértők. Az eddigi kutatások kimutatták, hogy a boldogság vagy a félelem mellett az undor is megérezhető a verejték kémiai összetevői alapján, de a kutatók továbbra is keresik a válaszokat arra, hogy miként hatnak az emberekre a verejtékben található vegyületek.

Mi köze van a szagoknak az érzelmekhez?

Az orrunk felszínén található, idegvégződésekben gazdag szaglóhámon a másik ember testének illatából viszonylag kevés, a levegőben terjedő molekula is ingerületet hoz létre. Ezek az ingerek aztán a limbikus rendszerbe kerülnek. Így a másik ember testének kipárolgása (legalábbis a feldolgozásnak ebben a kezdeti szakaszában) nem kerül ugyan a tudatosságba, de az alatta lévő szinten „körbejár” agyunkban. És mivel a szagok és az érzelmek a limbikus rendszerben összefonódnak, hangulatunkra, érzelmi állapotunkra is hat a kommunikációs partner bőréről elpárolgó izzadságban található kémiai információ. És fordítva: egyes érzelmi állapotok is felerősítik a szagok iránti érzékenységünket, még ha ez nem is tudatosul bennünk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta