#ÉLETEM

10 furcsa jel, ami arra utal, ideje új munkát keresnie

2016. december 12., hétfő 10:40

Múlt tavasszal készült egy tanulmány a Refinery29 és a Secret együttműködésében, ahol a nők több mint 74 százaléka vallotta azt, hogy legnagyobb stresszforrás a munkahelye. Persze nincs ebben semmi meglepő, és előbb-utóbb mindenkinek eleg lesz a munkájából, egy 2015-ös hazai felmérés szerint például az aktív magyar munkavállalók 86%-a ki van égve. És hogyan vehetjük észre, hogy baj van? Intőjel lehet a türelmetlenség, az ingerültség, a rugalmatlanság, és a hajtás után felsorolunk még pár szokást, ami gyanúra adhat okot.

1. Kupleráj az asztalon

"Emlékszem arra a pillanatra, amikor a főnököm odajött az asztalomhoz, és elkezdte letakarítani. Többek között kidobott egy növény, ami teljesen elrohadt. Észre se vettem, hogy a végét járja. Na akkor kezdtem kapiskálni, hogy valami nem oké" - mesélte a Refinery29-nak a 33 éves Jamie, aki egyébként biztonsági elemzőként dolgozik.

2. Mértéktelen nassolás

"Amikor túlterhelt vagyok a munkában, állandóan a hűtőhöz járok. Ilyenkor úgy érzem, hogy hatékony vagyok, hiszen egy feladatot lehúzhatok a teendőim listájáról" - vallott Alli, a 32 éves adminisztrátor. 

3. Állandóan internetes boltokban költi a pénzét

"Ahogy egyre inkább elegem lett a munkából, úgy kaptam rá az online vásárlásra. Ettől megnyugodtam, és úgy éreztem, hogy végre csinálok valamit. Miután a postás az egyik kézbesítéskor megkérdezte, nem vagyok-e stresszes mostanában, rájöttem, hogy el kellene mennem szabadságra" - mesélt függőségéről Kathryn, 34 éves szerkesztő.

4. Már nem büszke a munkahelyi sikereire

"Akkor tudatosult bennem, hogy ideje új munka után néznem, amikor már nem osztottam meg az írásaimat a közösségi oldalakon. Amikor jól éreztem magam a bőrömben, szerettem volna, ha munkám minél több emberhez eljut"- emlékezett vissza Amanda, a 32 éves író.

5. Mindig betegnek érzi magát

"Tanár vagyok, és ugye a gyerekek nagyon sokat betegeskednek. Nekem viszont soha nem volt semmi bajom. Majd jött egy nagyon kemény osztály, és folyamatosan betegnek éreztem magam"- mesélte Erin, 32 éves középiskolai tanár. Szakemberek szerint a kiégés első számú fizikai tünetei közé tartoznak az emésztőrendszeri problémák. Természetesen mielőtt öndiagnózist végezne, azért érdemes felkeresnie egy szakembert. 

6. Random emberek kérdezik meg, jól van-e

"Akkor tudtam, hogy ideje felmondanom a munkahelyemen, amikor a kedvenc kávézóban a pincér megkérdezte, hogy minden rendben van-e velem, jól vagyok-e. Na itt volt vége a dolognak bennem"- mesélt az ő intőjeléről Jen, 30 éves üzleti elemző. Nyilvánvalóan bosszantó tud az lenni, ha valaki csak így kéretlenül nekünk szegez egy ilyen kérdést, de érzi, hogy jó szándék vezérli, akkor érdeme elgondolkoznia azon, hogy valami nincs rendben.

7. Minden a munkáról szól

"Az egyik barátom vezetett rá arra, hogy baj van, ugyanis közölte velem, hogy nagyon kedvel, de a munkámat már ő is utálja. Visszanéztem a beszélgetéseinket, és tényleg csak a munkámról írtam, illetve arról, hogy mennyire elegem van. Ám hiába panaszkodtam állandóan, közben nem tettem semmit az ügy érdekében" - emlékezett vissza a fordulópontra Sarah, 32 éves elemző.

8. A hétvége sem hozza lázba

"Amikor teljesen kiégtem a munkámban, akkor hétvégente nem akartam semmit csinálni. Még az megerőltetőnek tűnt, hogy megnézek egy filmet" - mesélte Jess, 39 éves ügyvéd. Bár semmi rossz nincs abban, ha vannak olyan hétvégék, amikor legszívesebben semmit se csinálna, ha szinte minden szombatja és vasárnapja erről szól, akkor gond van. Itt fontos megemlíteni, hogy ez a depresszió egyik jele is lehet, szóval érdemes szakemberrel is beszélni a problémáiról.

9. Állandóan zenét hallgat

"A nap elején felrakom a fülhallgatót és zenét hallgatok egész nap, mivel ki nem állhatom a munkámat. Úgy gondolom, ez annak a jele, hogy kiégtem, mivel amikor elkezdtem itt dolgozni, egyszerűen imádtam hallgatni, hogy mi zajlik az irodában" - panaszkodott Caitlin, 29 éves adminisztrátor. Persze mi sem állítjuk, hogy ne lenne jó munka közben néha zenét hallgatni, de ha ezt azért tesszük, hogy a külső zajokat teljesen kiiktassuk az életünkből, akkor érdemes elgondolkozni a váltáson.

10. Nem lóg együtt a többiekkel

Egy kis lazítás a munka után nagyon kellemes tud lenni. De egyre többször érzi úgy, hogy inkább mégsem találkozna munkahelyén kívül a kollégáival? Ez is lehet egy jel! "Bennem akkor született meg a felismerés, hogy új munkát kell keresnem, amikor a folyamatosan csak kifogásokat kerestem, hogy ne kelljen elmennem találkozni a csapatommal"- ismerte fel a problémát Ellen, 31 éves ügyintéző. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta