6 dolog, ami a hajkárosodáshoz és -hulláshoz vezethet

A haj a nők egyik ékessége, és a férfiak számára is fontos, hogy sok és jó minőségű legyen belőle a fejükön. Éppen ezért, amikor úgy érzi, indokolatlanul sok hajszálat veszít hétről hétre, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, mi áll a jelenség mögött. A Women's Health össze is szedett hat okot.

1. Túl sok vegyi anyag

A samponok és a hajvédő készítmények egy sor vegyi anyagot tartalmaznak, és a különböző felületaktív anyagok egy eleve károsodott haj esetében tovább ronthatnak a helyzeten, és itt nemcsak a töredezett végekre gondolunk, hajhulláshoz is vezethet, ha nem válogatjuk meg, mit kenünk a fejünkre. A megoldást a szulfátmentes samponok jelenthetik, ezek ugyanis sokak szerint tisztítanak, bár persze a szakértők ezen a téren sincsenek egy véleményen. A parabéneket mindenesetre tényleg jobb kerülni, és van, aki a szilikonos termékektől is óva int

shutterstock 116020741

2. Környezeti ártalmak

Telogén effluviumnak nevezzük azt, amikor valami oknál fogva a haj idő előtt a telogén fázisba kerül. A nyugalmi (telogén) fázisban a hajgyökér működése hónapokig szünetel, a hajhagyma elszarusodik és a hajszál kihullik, és egy komoly műtét, terhesség vagy egy durva fogyókúra is az előbb említett jelenséghez vezethet. A leggyakrabban mégis a fokozott stressz az, ami a hajhullásért felelős. A jó hír az, hogy jellemzően, ha a stressz forrása megszűnik, akkor a hajhullás is megáll.

3. Rossz étkezés

Nyilván nem mondunk újat azzal, hogy a megfelelő tápanyagok hiányában a szervezet nem működik hibátlanul,  és ez alól a haj sem kivétel. Ha nem fogyasztunk elég fehérjét, vasat vagy magnéziumot, akkor az bizony megbosszulja magát. Egyen sok joghurtot, csirkét, dióféléket, és ha ez sem segít, forduljon szakemberhez, ő megmondja, hogy pontosan mire van szüksége. 

4. A nem megfelelő minőségű víz

Hazánkban nagyon sok helyen kemény a víz, a vízkő pedig mattítja hajat is, és nehezebb tisztára mosni, hiszen a samponok habzását is gátolja. Ha pedig emiatt többet használ belőle, az érzékeny bőr estében nem biztos, hogy annyira jót tesz. Szerencsére már minden sampon tartalmaz vízlágyítót, de az ecetes vagy citromleves öblítés is remek megoldás lehet. 

5. Pajzsmirigy problémák

pajzsmirigy alul- és túlműködése is hajhulláshoz vezethet, de a megfelelő kezelést követően a haj újra növekedésnek indulhat. Előbbi tünetei közé tartozik még a teljesítő- és koncentrációs képesség romlása, a kimerültség, az érzékenység a hidegre és székrekedésük, utóbbiéhoz pedig a szapora szívverés, a nehézlégzés, az érzékenység a melegre, a megnagyobbodott pajzsmirigy és a kidülledő szem.

shutterstock 393718285

6. PCOS

A policisztás ovárium szindróma esetében petefészek túl sok androgén hormont termel, ami sok egyéb mellett hajhullást és fokozott szőrnövekedést eredményez. A férfiaknál az androgén jellegű, azaz nemi hormon alapú hajhullás elsősorban a fej elülső és középső részét érinti, amely a legérzékenyebb a kopaszodásért felelős DHT (dihidro-tesztoszteron) hormonra. Ezeken a területen a hajszálak elgyengülnek, szerkezetük finomabbá válik és növekedésük megáll. A megfelelő módszerek/kezelések alkalmazása ( pl. diéta, testmozgás, fogamzásgátló tabletták és egyéb gyógyszerek) természetesen segít a megfelelő hormonműködés és hajképződés visszaállításában.

  

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek