Ezt bánják meg a legtöbben idős korukban

Karl Pillemer, a Cronell Egyetem gerontológusa utóbbi éveit azzal töltötte, hogy idős amerikai emberek százaival készített interjút és szisztematikusan rendszerezte életbölcsességeiket - írta a Huffington Post

Első könyve, a 30 lecke az élethez (30 Lessons fot Living) több mint 1000 idős ember tanácsait összegezte olyan témákban mint a boldogság, munka, egészség. 2015 januárjában Pillemer új könyvet dobott piacra 30 lecke a szerelemhez (30 Lessons for Loving) címmel, ami több mint 700 idős amerikai, összesen több mint 25000 házasságban eltöltött évének tapasztalataira épül. Interjúalanyai között volt olyan pár, akik már 75 éve vannak együtt, de olyan nő is, aki elmesélte válását, majd azt, hogy 64 évvel később hogyan házasodott újra egykori férjével.

Az egyik kérdése a sok közül arra vonatkozott, mi az, amit az idősek az ő korukban megbántak és mit tanácsolnának a fiataloknak, hogy ne essenek ugyanebbe a hibába. Az egyik üzenet, amit újra és újra hangsúlyoztak:

"Ha fontos a kapcsolatod, és nem akarod magad azon emészteni, hogy mi maradt ki az életedből, akkor utazzatok gyakran és lehetőleg minél korábban "

Egy interjúban Pillemer kifejtette, milyen gyakran hallotta idős emberektől azt, mennyire sajnálják, hogy nem utaztak eleget fiatal korukban. Sokan úgy gondolták, sokba került volna utazni, mások a gyerekvállalás utánra tették az utazást, megint mások pedig a nyugdíjas korig vártak az utazással.

shutterstock 422601550

A 81 éves Jack, akinek felesége rákban hunyt el nyugdíjazása után nem sokkal, szívszorító történetet osztott meg arról, hogy élte meg a túl későre halasztott utazást.

"Tudod, mi mindig azt gondoltuk, ráérünk utazgatni majd ha nyugdíjasak leszünk. De aztán Lynne meghalt és túl késő lett. Én még elmentem egyedül pár kirándulásra, amik jók voltak, de egyedül utazni nem túl nagy élvezet. Egyszer például a Sziklás-hegységen buszoztam keresztül, amikor azon kaptam magam, hogy önkéntelenül elkezdtem hozzá beszélni. Ültem egyedül az ülésen, néztem a gyönyörű tájat és mindezt meg szerettem volna osztani vele is. Szerettem volna elmesélni neki mindent, amit utazás közben átéltem, de ő nem volt velem, mert túl sokáig vártunk”.

Pillemer, összegezve az idős emberek tanácsait, azt mondta: az utazásnak fontosabbnak kéne lennie a fiatalok körében minden másnál, amire pénzt költenek. Hozzátette, az utazás különösen értékes tapasztalat azok számára, akik a kapcsolatuk korai szakaszában járnak.

„Az a periódus, amikor új embereket ismersz meg a világ összes tájáról, egy mindent megváltoztató élettapasztalat. Ezek az élmények beépülnek a személyiségedbe. Ha mindezen valakivel együtt mész keresztül, ez egy nagyon jó alapot ad a kapcsolatnak. Az utazás minden életkorban csodás dolog, de különösen fontos a fiatalkorban, és ha mindezt azzal tudod átélni, akivel hosszú távú kapcsolatot szeretnél építeni, akkor ezt az élményt nem szabad kihagyni" - fogalmazott. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra