#ÉLETEM

Legjobb barátainkkal közös emlékezetet építünk

2016. szeptember 11., vasárnap 17:38

- Emlékszel arra a szörnyű szilveszterre a gimiben, amikor a házibuli helyett csak három szomorú srácot találtunk a feldíszített, piával telepakolt lakásban? - idézte fel nemrég gyerekkori barátnőm egy közös emlékünket. Nem emlékeztem. Aztán, ahogy mesélni kezdte a részleteket, eszembe jutott, hogy aznap este három házibulinak hitt helyszínt jártunk végig, de sem a magányos fiúk, sem a házimisére készülődő nagycsalád, sem a szakításán épp túleső, zokogó házigazda lakásán nem azt találtuk, amiben reménykedtünk.  

Bár az estéről csupán információfoszlányok éltek a fejünkben, ahogy sikerült ezeket közösen összeraknunk végül kirajzolódott az 1997-es iszonyú és szerencsétlen szilveszterünk koherens, egész, közös emlékképe. Az ilyen emlékezetet, vagyis két ember, egy csoport vagy közösség közösen megosztott emléknyomait nevezi a tudomány transzaktív memóriának. Most egy friss kutatásból az is kiderült, hogy működik ez az emlékezeti rendszer a legjobb barátok között. 

shutterstock 310328510

A Journal of Social and Personal Relationshipsbenmegjelent vizsgálatban a kutatók legszorosabb baráti kapcsolataikról kérdezték a résztvevőket, és egy skála segítségével a transzaktív memóriájuk erősségét is mérték. Kiderült, hogy minél régebbi egy barátság és minél mélyebb a bizalom a felek között, annál erősebb a közös emlékrendszer. A transzaktív memória erőssége pedig szorosan együtt járt a baráti kapcsolat erősségével, és kapcsolat minőségének magasabb szintjével is. Andrew Ledbetter texasi kommunikációs professzor szerint, ha képesek vagyunk közös emlékezetrendszer kiépítésére, akkor jobban is kommunikálunk egymással, az életünk jobban egybeforr a másikéval, és ez lelkileg közelebb hoz minket egymáshoz. Az ilyen kapcsolatok pedig jóval ritkábban szakadnak vagy törnek meg.  

A transzaktív memória egyébként kétféleképpen: integrált és differenciált módon is összeállhat. Az előbbi esetben a memória a felek közös, az utóbbinál a különböző emléknyomokból tevődik össze. A kutatásból kiderült, hogy az egynemű barátságokban inkább az integrált, míg az ellenkező nemű barátságok esetében inkább a differenciált transzaktív memória a jellemző. A férfi-női barátságokban tehát gyakoribbak az egymást kiegészítő emlékképek, így ezekben a kapcsolatban teljesebb, komplexebb közös memória alakulhat ki. Persze csak akkor, ha a felek között személyes kapcsolat van, töltenek együtt időt, és időről-időre felidézik a közös emlékeket. Ez pedig amellett, hogy időtöltésnek is klassz, erősíti a kapcsolat szorosságát. A jó kapcsolatok meg egy boldogabb és egészségesebb élethez vezetnek. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta