#ÉLETEM

Mit eszik mindenki a gluténmentes diétákon?

2016. szeptember 10., szombat 13:56 |

A gluténmentesen étkezők száma ugrásszerűen nő, miközben a felmérések szerint a gluténérzékenyek nem lettek többen, sőt - legalábbis az Egyesült Államokban, mert nálunk sajnos pont fordított a helyzet

A számok

Vox cikke szerint 2009 óta az  Egyesült Államokban megháromszorozódott azoknak a száma, akik gluténtementesen étkeznek, ami azért érdekes, mert a gluténérzékenység és cöliákiások száma nem változott.  Ez arra utal, hogy sokan annak ellenére hanyagolják a glutént, hogy nincs tudományos bizonyítéka, hogy hasznos elhagyni a gabonákat a diéta során.

shutterstock 399166852

Az Amerikai Egészségügyi Szervezet tanulmánya szerint a 2004-ben még csak 0,52 százaléka gondolta úgy az amerikaiaknak, hogy elhagyja a gabonákat, 2014-re ez a szám 1,69-re nőtt. Ehhez képest a cöliákiások száma 0,70-ről (2009) 0,58-ra csökkent (2014), bár a szerzők szerint ezstatisztikailag nem szignifikáns az eltérés. Ezek után nem meglepő, hogy a Google statisztikái alapján, hogy az elmúlt hét év legkeresettebb diétája lett a gluténmentes, pedig 2009-ben még csak a nyugati és a közép-nyugati államokat érte el az őrület, és Gallup szerint minden öt emberből egy csökkentette vagy teljesen elhagyta a gluténos gabonákat a napi étkezéséből. És ezzel nincs vége, korábbi kutatások szerint a cöliákiások száma igenis növekvőben van, egy új JAMA-tanulmány szerzői viszony megállapították, hogy a diéta népszerűsége messze meghaladja a az ilyen betegséggel küzdők számát.

Gluténérzékenység, cöliákia és búzaallergia

Cöliákia

A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A lisztérzékenység - orvosi nevén cöliákia - a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.

Nem cöliákiás gluténérzékenység

Definíciója szerint a” glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán fellépő tünetek nem cöliákiás és nem búzaallergiás személyeknél”. A lisztérzékenységtől való egyértelmű megkülönböztetése végett használják rá a non-celiac gluten sensitivity (NCGS), vagy is „nem-cöliákiás gluténérzékenység” elnevezést. Előfordulásáról pontos adatok feltehetőleg azért nincsenek, mert sok beteg öndiagnózis alapján, orvosi vizsgálat és tanács nélkül kezd gluténmentes diétába.

Búza- vagy gabonaallergia

Mindkét néven előfordul, de azonos problémát jelöl. A panaszok létrejöttének az oka: a búza fehérjéire (amiláz és tripszin inhibitorokra, gliadinra) adott kóros immunválasz. Itt tehát szintén az immunrendszer érintettségéről beszélünk, patogenezisében a búza specifikus IgE antitestek központi szerepet játszanak, ez különbözteti meg a valódi allergiát az érzékenységtől – magyarázza dr. Hidvégi Edit. A diagnózist azonban bonyolítja, hogy létezik nem-IgE mediált búza allergia is, ezt meglehetősen nehéz elkülöníteni a gluténérzékenységtől.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Jó, mert...

Vagyis az amerikaiak nagy része nem is a gluténérzékenység, hanem más vélt jótékony hatás miatt dönt ezen étrend mellett. A diétázók gyakran hivatkoznak a testsúly és az emésztőrendszeri panaszok csökkenésre, pedig ezekre még nincs minden kétséget kizáró bizonyíték. "A glutén olyan fehérje, ami a búzában, rozsban és zabban is megtalálható. Igaz, hogy vannak, akiknek a szervezete érzékeny rá, de ők csak a népesség igen kis hányadát alkotják, így ezzel nem magyarázható a lelkesedés, ami ezeket a diétákat övezi" - nyilatkozta Julia Belluz, a Vox egyik szerzője.

shutterstock 378779587

És még valami: egy 2015-ös olasz vizsgálatba 390 olyan embert vontak be, akik azt állították, hogy a glutén különböző egészségügyi problémákat okoz náluk, 6,63 százalékuk cöliákiás volt, 0,5 százalékuknak gabonaallergiája volt, 6,88 százalékuknak pedig nem-cöliákiás gluténérzékenysége, a résztvevők 85,96 százaléka pedig semmi változást nem tapasztalt miután áttértek a gluténmentes diétára

Kiaknázható a népszerűség

Daphne Miller, a Kaliforniai Egyetem tanára mindenestre arra figyelmezteti a többi kutatót, a gluténmentes étkezés népszerűségét ne tudják be annak, hogy erős a marketingje, hanem kihasználva ezt a lehetsőéget, járjanak utána annak, hogy milyen összefüggés van a diéta és a különböző testi tünetek között. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FILMVILÁG Jó utat, Sir Roger!

Mindenkit meghódított közvetlenségével, csibészes mosolyával, sztárallűröktől mentes, sziporkázó személyiségével. Jellegzetes angol humora, beszólásai az évek folyamán szállóigévé váltak.

NÖVÉNYEK 5 növény, amik imádják a fürdőszobádat

Ha ezek közül választasz, akkor biztosan sikerül hosszú távra becsempészned a természetet a fürdőszobádba!

MÁS TÉSZTA Zseniális: pizzafalatok a jégkockatartóból

Ezzel a trükkel isteni kaját varázsolhatsz bármilyen bulira, de persze vacsorára is jó lesz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta