Így aludjon, ha menstruációs görcsök gyötrik

Komoly és/vagy kellemetlen hasi fájdalmaknál azonnal összegörnyedünk, és ha pedig olyan mázlink van, hogy ágy is van a közelben, akkor jöhet a magzati pózban fetrengés. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a szervezetünk (a legtöbb esetben) tudja, hogy mi a jó neki. Az amerikai Glamour ugyanis megkérdezett több nőgyógyászt is arról, hogy azokon a napokon milyen pózban érdemes aludni, és mindketten a magzati pózt javasolták, ugyanis azzal, hogy összekuporodunk, a mellkasunkhoz húzzuk a lábunkat, a hasi izmok nem feszülnek annyira, és ezzel a fájdalom is mérséklődik.

Még egy előnye van ennek a testtartásnak: kisebb az esélye a kellemetlen baleseteknek - derült ki a Clue nevű cikluskövető alkalmazás tanulmányából. Amit kerüljön, az a hasonfekvés, mert ez biztosan nem segít enyhíteni a tüneteket, mert a méhre (meg úgy általában a belső szervekre) nagyobb nyomás nehezedik. Mondjuk kérdés, hogy alvás közben mennyire tudunk odafigyelni arra, milyen pózban is alszunk, de nem tehetünk más, minthogy tényleg bízunk abban, hogy a testünk tudja, mit kell tennie. 

A helyes póz
A helyes pózShutterstock

És mit tehet még? A válasz egyszerű: vegyen be görcsoldót, de a szakértők szerint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, például az ibuprofentartalmú készítmények csökkentik a prosztaglandinok hatását, és nemcsak a görcsöket enyhítik, de a vérzés sem lesz olyan intenzív. A szakértő a menstruáció első pár napjára naponta háromszor 800 milligramm ibuprofent ajánl - írtuk korábban. Ha bírja, akkor az edzést se hagyja ki, a testmozgás közben ugyanis endorfinok szabadulnak fel, és ettől biztosan jobb lesz a közérzete. Emellett aludjon minél többet, kerülje azokat az ételeket, italokat, amelyek vízvisszatartáshoz vagy puffadáshoz vezethetnek, és a jó öreg melegvizes palackot is bevetheti. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek