#ÉLETEM

23 dolog, amit soha ne mondjon munkatársainak

2016. augusztus 30., kedd 17:07

A munkatársakkal való jó kapcsolat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a munkahelyünkön, kevésbé legyenek sivárak a munkával töltött órák, sőt produktivitásunk is nő, ha odafigyelünk a helyes kommunikációra.

Rosalinda Oropeza Randall protokollszakértő, a Don't Burp in the Boardroom (Ne böfögjön a tanácsteremben) című könyv szerzője szerint a közvetlen kollégákkal való kapcsolatot megmérgezheti, ha átlépünk egy bizonyos határt. A Business Insider össze is gyűjtött 23 mondatot, amit jobb, ha kerül a munkahelyén.

A magától értetődő dolgok – mint például a káromkodás és a sértegetés – mellett itt egy lista azokról a mondatokról, amiket jobb, ha mellőz a munkatársakkal való zökkenőmentes együttműködés érdekében.

1. „Mennyit keresel?” - Ez a mondat nemcsak amatőr, hanem borzalmas.


2. „Tudsz kölcsönadni egy kis pénzt?” - Bárkivel megeshet, hogy egyszer-kétszer otthon felejti a pénztárcáját, de ha mindig „éppen a másik táskánkban maradt”, számítsunk rá, hogy nem fognak többé hívni ebédelni minket.


3. „Őszintén szólva” - Az őszinteség kihangsúlyozása felvetheti a kérdést munkatársainkban; „Miért, egyébként nem vagy velem őszinte?”


4. „És azt hallottad...?” - Ha így kezdi mondandóját, hamar megkaphatja a „pletykás” bélyeget.


5. „Jól áll rajtad ez a nadrág.” - A fizikai megjelenésre irányuló megnyilvánulások amellett, hogy szakmaiatlanok, akár szexuális zaklatásnak is minősülhetnek.


6. „Mindig csak a baj van veletek!” - Nagy ostobaságnak számítanak az ilyen és ehhez hasonló negatív megnyilvánulások egy adott csoporttal szemben, és könnyen zaklatásnak vehetik.


7. „Terhes vagy?” - Ritkán végződik jól egy ilyen mondattal indult beszélgetés.


8. „Elnézést, hogy zavarlak...” - Ha valójában azt sajnálja, hogy valamit még nem csinált meg, nem egyszerűbb elvégezni inkább a feladatot? „Elnézést, volna rám egy perced?” - sokkal jobban járunk ezzel a mondattal.


9. „Munkahelyet váltanék. Nem tudsz valakit, aki új munkaerőt keres?” - Egy ilyen mondat azt üzeni a kollégáinak, hogy már nem akar a csapat tagja lenni, és valószínűleg el is fognak távolodni öntől. És könnyen lehet, hogy visszajut a főnök fülébe is.


10. „Nézd ezt a kiütést! Holnap kapom meg az orvosi leleteket.” - Senki sem akarja látni a kiütéseit, vagy hallani egyéb hányingerkeltő egészségügyi problémáiról. Húzza meg a határt a fejfájásnál vagy a náthánál.


11. „Azt hiszem...” - Vannak helyzetek, melyekben ez elfogadható, azonban inkább bizonytalankodásnak fog tűnni.


12. „Ó, micsoda meglepetés, hogy téged kértek fel a prezentációra!” - Ennél már csak az lenne rosszabb „Miért nem én?!” Ehelyett egy szimpla „Gratulálok” is megteszi.


13. „Helyettesítenél, amíg én Bora Borán vagyok?” - Luxus életvitelével kérkedni a kollégák előtt féltékenységet szül.


14. „Engem is meghívtál?” - Nem vagyunk már gyerekek. Nem mindenkit hívnak meg minden alkalomra.


15. „Lógunk együtt hétvégén?” - Ha találkozna a kollégájával, mondja azt. Valahol az „együttlógásnak” szexuális felhangja van, szóval könnyen szexuális zaklatás hibájába eshet.


16. „Senki sem fogja észre venni, ha lenyúlok egy csomag kávét a barátnőm új irodájába” - Éppen ebben a pillanatban ismerte el, hogy lopott, ezzel könnyen eljátszhatja a munkatársak bizalmát.


17. „Ó, a pasim már megint ezt és ezt tette” - A párkapcsolat intim részleteinek megosztása a túl sok kategóriába tartozik. Ezen felül a kedvezőtlen részletek kifecsegése szakmai imidzsünknek is árthat.

18. "XY megint ellopta az ötletemet" - Lehet, hogy valaki az ön tollaival ékeskedett, de az nem segít, ha a többiek pampog miatt. Inkább a tettest szembesítse a lopással. 


19. „Van valakinek egy dezodorja kölcsönbe?” - Az önzetlenség a törődés jele, de a munkahelyen inkább ne álljon ennyire közel önhöz senki.


19. „A gatyát is leperelem a cégről!” - Ha valóban beperelte munkaadóját, a legjobb, ha ezt kellően diszkréten kezeli, és továbbra is a legjobb tudása szerint végzi munkáját.


20. „A gyereked nem egy észlény!” - A munkatársa gyerekéről vagy jót, vagy semmit!


21. „Amikor hízni kezdtem, elkezdtem edzőterembe járni.” - Talán azt gondolja, hogy jó tanáccsal látja el munkatársát, de higgyen nekünk, amíg valaki nem kéri konkrétan a tanácsait fogyással kapcsolatban, addig az effajta megjegyzések inkább bántóak.


22. „Készen állsz a nyugdíjra?” - Valakinél a kor érzékeny pontnak számít. Jobb, ha nem bolygatjuk a témát!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta