#ÉLETEM

Porszívózási trükkök, amikre nem is gondolt volna

2016. augusztus 28., vasárnap 08:07

A One Crazy House-on jelent meg egy jó gyűjtés arról, hogyan tudjuk néhány egyszerű trükk segítségével új magaslatokba emelni a porszívózási teljesítményünket, hogy még nagyobb hatásfokkal tudjuk kihasználni a porszívónk kínálta lehetőségeket.

A porszívó tisztítása

Az élet egyik nagy igazsága, hogy a különféle gépek élettartamát jelentősen lehet növelni rendszeres karbantartással, és ez alól nem képeznek kivételt az olyan igénytelennek tűnő háztartási gépek sem, mint a porszívók vagy a kenyérpirítók.

shutterstock 227933722
Fotó: Shutterstock

A porszívók esetében a gyűjtés két alapvető karbantartási, jelen esetben tisztítási műveletet javasol. Az egyik a porszívó fejének tisztítása, amire akkor lehet különösen nagy szükségünk, ha olyan lakásban élünk, ahol hosszú hajú emberek, hosszú szőrű állatok, esetleg olyan ruhában közlekedők élnek, amikből állandóan hullanak a hosszú szálak. A porszívó legelterjedtebb, széles, lapos fejének ugyanis az egyik legnagyobb ellensége, hogy megtapadnak rajta ezek a mindenféle szöszök, és erősen rontják a porszívó hatásfokát, ha pedig olyan a fej, amiben egy körbeforgó kefe is van, akkor azt konkrétan teljesen el is tudja rontani a sok rárakódott szövet-, meg egyéb szál. A fej megtisztítására a legalkalmasabb az úgynevezett bontótű, ami alapvetően arra való, hogy varrásokat vágjunk szét vele, de tökéletesen megfelel erre a célra is.

Maga a gép is igényeli néha a törődést, ezt a trükköt leginkább a porzsák nélküli porszívóknál tudja használni. Ahhoz, hogy lerakódásmentes, szép tiszta legyen a porgyűjtője, amiből nem árad az áporodott, dohos szag, szippantson fel a géppel egy vattapamacsot, amire előtte néhány csepp illóolajat cseppentet. Ez szépen átpucolja a csöveket, és a gépet is, ráadásul kellemes illata lesz a porszívónak használat közben.

A porzsákos porszívóknál azt javasolják, hogy a nálunk kevéssé elterjedt, ruhaszárítókba való illatosító kendőt (dryer sheet) helyezzünk be a még üres porzsákba, amikor lecseréljük a telit, ez segít abban, hogy kevesebb szaga legyen a porszívónak.

Ha egyébként tudjuk, hogy valami nem túl kellemes szagú dolgot fogunk felporszívózni, akkor azt javasolják, hogy előtte szórjunk a felporszívózandó anyagra egy kis sütőport, vagy cseppentsünk rá illóolajat, ez is segít abban, hogy a porszívó ne vegye át a szagokat.

A porszívó használata

A porszívót meglepő módon nem lehet túl sok dologra használni, leginkább csak arra jó, hogy felszívjunk vele dolgokat, de hogy hogyan és mit, az már csak a kreativitásunkon múlik. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor a porszívó szívóereje arra is elég, hogy felemeljen egy autót, szóval a lehetőségek tényleg szinte végtelenek.

Eggyel praktikusabb felhasználási mód, ha a porszívót leejtett apró tárgyak, tipikusan fülbevalók, illetve egyéb kisebb ékszerek megkeresésére használjuk. Természetesen kell egy kis trükk, hogy a gondosan felszippantott fülbevaló ne a koszos, poros tartályban kössön ki: egy darab harisynát kell húzni a porszívócső végére, így a kisebb tárgyakat még fel tudja szívni a gép, de nem vesznek el a belsejében.

shutterstock 373127392
Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy a kézi erővel működtetett porszívókat már az 1800-as évek második felében alkalmazták, sőt 1901-től már motoros porszívók is léteztek, az emberiség fejlődése még mindig nem jutott el arra a szintre, hogy a nehezen hozzáférhető helyeken normálisan ki lehessen porszívózni. Mondjuk nem véletlenül hívják az ilyen helyeket nehezen hozzáférhetőnek. De ha például az ablakpárkány szűk részein, vagy a radiátor bordái között szeretne hatékonyan kitakarítani, ahova már a legvékonyabb fej sem fér be, akkor tudunk egy trükköt erre is. Egy vécépapír gurigát kell ráhúzni a porszívó csövére, ennek a végét már tetszőleges formára tudjuk hajlítgatni, hogy beférjen a szűk részekre is.

A porszívózás után

A hosszú szálú szönyegekkel rendelkezők bizonyára tapasztaltak már, hogyha rárakunk valamit, és úgy is marad, és nemcsak a fotel és a dohányzóasztal tud ilyen nyomot csinálni, de akár a porszívó is.

Ha azt szeretnénk, hogy újra szép kackiásan álljanak a szőnyegünk szálai, akkor porszívózás után a jellegzetes kis árkokba érdemes jégkockákat helyezni, az átnedvesedett szálak ugyanis könnyebben nyerik vissza az eredeti formájukat. Amennyiben ez sem segít, akkor érdemes egy villával a tojás felveréséhez és a tupírozáshoz hasonló, de ezeknél jóval óvatossabb mozdulatokkal új életet lehelni a szőnyegbe.

Nem maradt más hátra: porszívózásra fel!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta