#ÉLETEM

Rossz párkapcsolatban rosszabbul is alszunk

2016. augusztus 25., csütörtök 16:01

Jól aludni fontos. Az alvásminőség ugyanis a hangulatunkra, a teljesítményünkre és az egészségünkre is hatással van, ahogy arra is, képesek vagyunk-e sokáig fitten tartani az agyunkat. Ehhez képest keveset alszunk, és azt se túl jól. Az alvásminőségünket jelentősen rontja, ha stresszelünk, rágódunk, agyalunk, ahogy az se tesz jót, ha boldogtalan a párkapcsolatunk. Legalábbis erre jutott egy friss kutatás. 

A Social Personality and Psychological Science oldalán megjelent vizsgálatban török és amerikai pszichológusok az elmúlt évek kutatási eredményeit nézték át, hogy kiderüljön milyen tényezők befolyásolják alvásminőségünket. Kiderült, hogy a párkapcsolatunk, pontosabban a partnerünk érzékenysége és válaszkészsége kritikus: minél érzékenyebb a másik, minél inkább odafigyel ránk, annál jobban alszunk. Hogy miért? A kutatók szerint részben az evolúciós örökségünk tehet róla.

shutterstock 145834025

Az alvás ugyanis akkor védi hatékonyan egészségünket, ha képesek vagyunk nyugodtan, békésen, magunkat biztonságban érezve aludni. Ehhez pedig bizalom kell, amit társas lényként leginkább akkor vagyunk képesek átélni, ha olyanokkal alszunk egy élettérben - legyen az szülő gyerekkorban vagy a partnerünk felnőttként - akik odafigyelnek ránk, akik érzékenyek, készségesek, akikre lehet számítani. 

Érzékeny partnerrel tehát nemcsak a vágy marad fenn hosszú távon, de még jobban is alszunk mellette. Ha olyan szerencsés, hogy épp ilyen partnere van, mégsem alszik jól, akkor olvassa el ezt is, hátha segít. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta