#ÉLETEM

Ő iszik, én segíteni szeretnék rajta

2016. augusztus 24., szerda 21:28

A függőséggel kapcsolatban többnyire azt képzeljük, hogy az érintett egyszemélyes monodrámája. Ez részben igaz is, hiszen saját leépülésében és felépülésében is a szenvedélybeteg játsza a főszerepet, ugyanakkor mind a leépülésben, mind a felépülésben akadhatnak segítői. Régi mondás szerint „a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve”, és erről nem érdemes megfeledkezni akkor sem, ha egy szenvedélybeteggel állunk szemben. Olykor a segítő szándékkal megcselekedett reakcióink ellentétes hatást érnek el és nem jut előbbre sem a szenvedélybeteg, és mi magunk sem. A hibás segítségnyújtás csapdájába nemcsak a családtagok eshetnek, de hivatásos segítők és jószándékú önkéntes aktivisták is. Mik a leggyakrabban elkövetett segítői hibák? Hogyan ne segítsünk?

A segítség útvesztői

„Hogyan tudnám segíteni őt?”- hangzik el gyakran a kérdés a szenvedélybeteg hozzátartozója részéről, akkor, amikor ellátásba kerül a szeretett személy, aki függő. Többnyire kiderül, hogy egy ilyen kétségbeesett hozzátartozó már számos lépést megtett a szerhasználat visszaszorítására, megelőzésére vagy fékezésére, ezek a taktikák azonban többnyire sikertelennek bizonyultak. Arra a következtetésre juthatunk, hogy ezek az eszközök hatástalanságuknál fogva elvethetőek. Lássunk néhányat a sikertelen segítői praktikák közül!

shutterstock 187857803

Résen lenni, kézben tartani az eseményeket mindenáron

A cél tehát a szerfogyasztás megakadályozása. Tapasztalatok szerint azonban nem vagyunk előbbre, ha ez csupán a hozzátartozó célja, és nem az érintetté. Nyomozás, a fogyasztás számonkérése, az alkoholos lehelet ellenőrzése, az ital kiöntése, alkoholos üvegek keresgélése a közös otthonban, az italos üveg vonalkázása az elfogyasztott mennyiség ellenőrzése céljából: ezek mind-mind olyan tevékenységek, melyek alá-fölérendelt viszonyba rendezik a függőt és hozzátartozóját. Felnőtt és gyermek szerep rajzolódik ki, ami mindkét felet méltatlan helyzetbe hozza.

A függő számára ez egyfajta sértettséggel, daccal járhat, ez valóban olyan játszma, amiben valaki nyerésre áll, míg a másik fél vesztésre. De ezzel együtt megjelenhet a bűntudat, a kínzó érzést pedig újbóli szerfogyasztással tudja enyhíteni a függő. Az állandó veszekedések szintén ürügyként szolgálhatnak a szerhasználatra. Az elvárásoknak való megfelelés képtelensége, a tehetetlenséghez társuló önsajnálat egyaránt fenntarthatja a szerhasználatot. Végül is a hozzátartozó a legkedvesebb játékszerétől akarja őt megfosztani, ezt élheti át a függő. Az alkoholista játszma elmélete ezt a típusú segítőt az üldöző jelzővel illeti. Ha elfogadjuk, hogy a függőség betegség, akkor nem várhatjuk el a hozzátartozótól a gyógyítást, de a függőtől sem várhatjuk el a gyógyulást anélkül, hogy ezzel kapcsolatban megfogalmazódjon a saját elhatározás és a felépülési szándék.

Fenyegetőzni, következetlennek lenni, következmények nélküli kijelentéseket tenni

„Ha továbbra is iszol, elválok tőled!”-ilyen és ehhez hasonló kijelentések gyakran hangzanak el anélkül, hogy valós következményt vonnának maguk után. Ideig-óráig hatásosak lehetnek az ehhez hasonló feltételek, ami azt az illúziót keltheti a hozzátartozóban, hogy valós segítséget jelentett az ő kemény szeretete. A kemény szeretet azonban felpuhul, ha nem tarjuk magunkat az általunk lefektetett szabályokhoz. Kijelentéseink egyfajta infláció alá esnek, erejüket vesztik, hiszen az a tapasztalat alakul ki a függőben, hogy a szerhasználat fenntartható anélkül is, hogy sorsfordító következmények következnének be.

A kapcsolat mindeközben súlyos sérülést szenved, a fenyegető és a szabályt felrúgó egyaránt sérülést okoz a másik számára. Mindezzel ellentétben eredményes lehet és érett segítői attitűdre utal, ha a hozzátartozó a saját jóllétét szem előtt tartva vállalható, megcselekedhető szabályt állít fel, amihez saját maga is következetesen ragaszkodik. Amennyiben a szenvedélybeteg felrúgja a megegyezést, a megbeszéltek szerint jár el, anélkül, hogy engedményeket tenne.

Kiradírozni a negatív következmények, korrigálni az elkövetett hibákat

Ez a típusú segítség akkor jelenik meg, amikor a hozzátartozó rendezi a szerencsejátékos adósságait, vagy éppen a kocsmában felhalmozott tartozásokat. Ugyanez jellemző akkor, amikor apró hazugságokba bocsátkozunk: felhívjuk a főnököt, hogy megbetegedésre hivatkozva kimentsük a szer hatása alatt álló vagy másnapos szenvedélybeteget a munka alól, jelezzük a kéretlen látogató vagy telefonáló felé, hogy az illető nincs otthon, pedig a függő éppen szerhatás alatt áll a másik szobában.

Az alkoholista játszma elmélete szerint a megmentő típusú segítő tesz ilyet, ez azonban tartós változást nem hoz. Sőt, a függő nem fog szembesülni saját tetteinek következményeivel és nem lesz érve a változtatás mellett, ha minden negatívum alól tehermentesül. Előfordulhat, hogy a hozzátartozó maga is szégyent él át a szeretett személy függősége miatt, és ez hozzájárul a hazugságokhoz. Többnyire ezek a füllentések lelepleződnek viszonylag hamar, így a függő, a hozzátartozó és a szűkebb-tágabb környezet szereplői egy színjátékban találják magukat ahol tapintatból mindenki cinkosan hallgat a nyilvánvaló nehézségekről, miközben elmélyülnek a problémák.

Kiszolgálni, gyámolítani

Ez tulajdonképpen az első típusú segítés megszelídített változata, de a megmentő szerepével jár együtt. A függőség esetében valóban betegségről beszélhetünk, ugyanakkor nem célravezető betegszerepbe szorítani a függőt és babusgatással, a feladatok és a felelősség átvállalásával inkompetensként kezelni a szenvedélybeteget. Ez sok esetben szól a bizalom hiányáról vagy a visszaeséstől való félelemről.

Csatlakozni, együtt szert fogyasztani

Egy megmentő típusú segítő ilyet is tehet, a kudarc azonban garantált. Ettől nem fog kevesebbet inni vagy kevésbé anyagozni a szenvedélybeteg fél. Nincs olyan edukatív haszna, amitől a függő megtanulná a szociális fogyasztást, a hozzátartozó jelenléte a fogyasztásban és a bújtatott kontrollgyakorlás szintén nem vezet sikerre. Utalhat egyfajta bagatellizálásra vagy tagadásra is: „nincs baj, én is iszom vele, és mégsem vagyok alkoholista én sem”.

shutterstock 65091139

Támogatni az életformát

A játszmák tekintetében a balek típusú szerepvállalásnál tartunk, amikor anyagilag vagy más módon támogatjuk a szenvedélybeteg életformát. Amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a zsebpénz, a kölcsönkért összeg a szerfogyasztást vagy például a szerencsejátékot fedezi, a hozzátartozó minden jószándéka ellenére a függőséget támogatja meg. A hozzátartozó elkeseredésében nehezen tudja felmérni, hogy mi az, amit a szenvedélybeteg személynek önállóan meg kell teremteni önmaga számára. Ugyanakkor ha az alapszükségletek kiszolgálása elmarad, és elsőbbséget élvez a szerhasználat, nem feltétlenül hatékony segítség, ha a hozzátartozó vállalja magára az alapszükségletek előteremtését. Végsősoron a szerhasználó életmódot támogatjuk azzal is, ha tiszta ruha és feltöltött hűtőszekrény várja a szenvedélybeteget akkor, amikor az ésszerűség azt kívánná meg, hogy mindez az öngondoskodás részét képezze.

Tűrni, tűrni, tűrni

Ez nyilvánvalóan senkinek nem kedvez. A mártírként vállalt nehézségek felőrlik a hozzátartozó energiáit is, holott tudvalevő, hogy csak akkor tudunk segíteni bárkin is, ha van miből adnunk. A saját érzések és igények képviselete fontos, mint ahogy a játszmamentes kommunikáció is.

Segíteni és jól segíteni

Hogyan tudok jól segíteni? Mindenekelőtt úgy, ha beismerem, hogy mindenekelőtt saját magamon tudok és kell segítenem.  A hozzátartozó számára fontos lépés lehet, ha felismeri, hogy csak önmagán tud változtatni, a másik személlyel kapcsolatban erre képtelen. Optimális esetben ezek a változások képesek úgy hatni a környezetre és a szenvedélybetegre, mint ahogy egy vízbe dobott kő hatására a víz tükre fodrozódni kezd.

Hasznos lehet, ha a hozzátartozó értő kezekből információhoz jut a szenvedélybetegséggel kapcsolatban. Így megértheti, hogy nem ő okozta a függőséget és nem elsősorban rajta múlik a betegség kimenetele. Egy függő számára sokat jelenthet a szerettei felől érkező empatikus, értő, érző, támogató segítség, de mindenkinek érdeke, hogy világosan elhatárolódjon a hozzátartozó és a szakember, esetleg a sorstárs szerepe. A hozzátartozónak nem feladata a gyógyítás, ellenben a saját jóllétére való törekvés igen. Ebben is segíthetnek a hozzátartozók számára létrejött önsegítő csoportok vagy a szakember vezetése mellett működő hozzátartozói csoportok, emellett az érintett és a családtagok közös részvételével zajló családterápia, családkonzultáció.

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Családi, házassági és nevelési problémákkal, bántalmazással és életvezetési gondokkal rovatunkban Sári- Kurán Zsuzsa pszichológus, családterápiás tanácsadó és Sebők Franciska tanácsadó szakpszichológus, az emPatika munkatársai foglalkoznak. Sákovics Diana pszichológus, a Dívány Ego rovatának szakmai vezetője pedig szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta