#ÉLETEM

3 ok, amiért sajnálnunk kellene a nárcisztikusokat

2016. augusztus 9., kedd 19:36 |

A nárcisztikusok hiába tűnnek felszínesen elbűvölőnek, nyájasnak és izgalmasnak, a velük való szorosabb kapcsolatból kiderül, hogy hiányzik belőlük a valódi empátia, a kölcsönösségre való törekvés, cserébe önzőek, szeszélyesek, gyakran impulzívak és gátlástalanul kihasználnak, manipulálnak és kontrollálnak, ha úgy tartja kedvük.  

Ez persze nem azt jelenti, hogy a nárcisztikus emberek maguk a megtestesült gonoszság: viselkedésük és az érzelmeik egy kora gyerekkori sérülést tükröznek, és ez a sérülés nemcsak a környezetüket, de őket is kínozza. Szenvedésük pedig alapvetően abból adódik, hogy bár a magas önbecsülés látszólag az egyik legmarkánsabb jellemzőjük, valójában krónikusan alacsony önértékeléssel és negatív énképpel rendelkeznek, aminek a legtöbb esetben nincsenek tudatában. Dr Christian Jarrett a Brit Pszichológiai Társaság  Research Digest nevű blogjának szerkesztője a BBC oldalán egy izgalmas cikkben foglalta össze az erről szóló kutatásokat. Nézzük a lényeget. 

shutterstock 389572885

A nárcisztikus személyek gyakran azt állítják, hogy magas az önbecsülésük, de a tudattalan gondolatok feltárására szolgáló implicit asszociációs tesztekből kiderül, hogy gyakran társítanak saját személyükhöz olyan kellemetlen fogalmakat, mint a halál vagy a fájdalom. Agytérképező eljárásokkal bebizonyították, hogy a nárcisztikus emberek látszólagos önteltsége és magabiztossága a saját magukkal kapcsolatos kételyek túlkompenzálásának következménye. Agyukban ugyanis csökkent aktivitás mérhető a középső prefrontális lebenyben (ez az énünkkel kapcsolatos gondolataink forrása) és egy olyan törzsdúcban is, ami a jutalom és az élvezet élményéhez kapcsolható. A nárcisztikusok agyában tehát deficit mutatkozik az önjutalmazás rendszerében, tehát valójában nehéz pozitívan gondolkodniuk magukról. 

Nem véletlen, hogy ha a nárcisztikusok azt hiszik, hogy lebukhatnak a hazugságaikkal az jelentősen csökkenti az önértékelésüket, ahogy nem véletlen az sem, hogy a szociális elutasításból adódó fájdalmat - az agytérképező eljárások eredményei szerint - sokkal nagyobb intenzitással élik át az átlagnál. Pedig az az átlag embernek is nagyon fáj. A kutatások alapján úgy tűnik, hogy nemcsak a társas konfliktusokra érzékenyebbek a nárcisztikus emberek, de a mindennapi stresszhelyzetekre is, mivel gyakran rugalmatlanabbak az átlagnál és nem tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez, így nehezebben bírják a nyomást is. 

A kutatásokból tehát úgy tűnik, hogy a nárcisztikus emberek alacsony önbecsüléssel rendelkeznek, az átlagnál érzékenyebbek a társas elutasításra, és jobban kikészíti őket a stressz. Amellett tehát, hogy a nárcisztikusokat sokszor nehéz elviselni, érdemes emlékeznünk arra is, mennyire érzékeny és sérülékeny emberekről van szó, akiknek saját személyiségünk, saját működésük rengeteg stresszt és fájdalmat okoz. Ettől a tudattól persze még ugyanolyan nehéz velük az élet, és bár rajtuk nem, de a saját hozzáállásunkon még tudunk változtatni. A hogyanról részletesen itt olvashat. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta