#ÉLETEM

A válaszkészség a kulcs a szexuális vágy fenntartásához

2016. augusztus 2., kedd 15:09 |

Ha jó a szex, elégedettebbek vagyunk a kapcsolattal is. Legalábbis a kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres, gyakori (heti 2-3 alkalom) együttlét esetén jobban érezzük magunkat a párkapcsolatunkban, és valószínűbben is leszünk hűségesek és lelkesek. Hogy mi kell ehhez? Vágy, nyilván. De hogyan maradhat meg, hogyan tarthatjuk fenn a vágyat egy hosszú távú kapcsolatban? 

Azt már tudjuk, hogy összeolvadással semmiképpen sem. Ahogy azzal sem, ha bármilyen szempontból rá vagyunk szorulva a másikra, ha nem vagyunk képesek érzelmileg függetlenül, önállóan megállni a lábunkon. Most egy újabb kutatás ehhez a kirakóshoz tett hozzá még egy darabot.  

A Journal of Personality and Social Psychology-ban megjelent cikk szerint a hosszú távú kapcsolatokban a vágy fenntartás kulcsa a válaszkészség. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy érzelmi szempontból fontos nekünk a másik, hogy érzékenyen reagálunk az ő érzelmi állapotára, hogy nemcsak képesek, de hajlandóak is vagyunk energiát fektetni abba, hogy foglalkozzunk a másik problémáival. A válaszkészség az intimitás alapja, azt fejezi ki, hogy fontos a másik jól-léte, hogy törődünk a másikkal, az igényeivel. 

shutterstock 88682200

Gurit Birnbaum professzor és munkatársai 100 heteroszexuális pár 6 héten át vezetett naplóját elemezték, és arra jutottak, hogy azok a párok, akik a hálószobán kívül képesek érzékenyen reagálni a másik igényeire jobban kívánják egymást. A szerzők szerint ezek a párok a szexualitást is inkább tekintik az intimitás mélyítésére szolgáló kommunikációs eszköznek, ami magyarázza, miért is vágynak rá inkább, mint a többiek. 

Birnbaum professzor kiemeli, hogy a válaszkészség nem azt jelenti, hogy valaki kedves vagy cuki, hiszen ezek - bár kellemes tulajdonságok - nem feltétlenül szólnak a másikról, a másik igényeiről és vágyairól, így az intimitást sem feltétlenül mélyítik. A vágy fenntartásához pedig úgy tűnik, erre van szükség. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta