Így öregszenek a férfiak és a nők

Az emberek a húszas éveik közepétől észrevesznek általában magukon az öregedés apró jeleit. Már nem egy fél napig, hanem akár több napig is tart a regenerálódás egy bulisabb este után, egyre könnyebben szaladnak fel a kilók, vagy hogy már nem tud zárásig maradni a kedvenc kocsmájában, ráadásul ez nem is nagyon érdekli. Az Elite Daily összeszedte, hogyan öregszünk, és mik a különbségek a két nem között. 

Akár az első kis homlokráncról, akár az első kis visszérről vagy több napig tartó másnaposságról van szó, az öregedés első jeleinek megtapasztalása kikészíti a legtöbb embert, pedig szembe kell nézni a ténnyel: mindenki öregszik. Viszont a nők és a férfiak öregedése között vannak eltérések, például a férfiak bőre lassabban öregszik mint a nőké, mert vastagabb, átlagosan a nőknek viszont egészségesebb a szíve. 

Az Elite Daily videójából kiderül, hogy vannak azonban hasonlóságok is, akár hiszi, akár nem, a férfiaknak biológiai órája, és nekik 40 felé kezd el ketyegni, ezután a sperma minősége drasztikusan romlik és az utódok genetikai elváltozásainak esélyei is nagyobbak lesznek. Jó hír viszont, hogy 60 éves kor után a férfiak és a nők kreativitása is szárnyalni kezd. 

Így múlik az idő

20-as évek: A nőknél a magas hormonszint miatt erősebbek lehetnek a mentruációs tünetek, a férfiaknak pedig ekkor a legnagyobb az izomtömege, 22 és 23 éves korunk után ez ugyanis 10 évente 2-5 százalékkal csökken.

30-as évek: Hanyatlani kezd a nők termékenysége, ha a havi átlagot nézzük, akkor ebben a korban 15-20 százalék esélyük van arra, hogy teherbe esennek. A férfiaknak pedig jobban oda kell figyelniük a szív- és érrendszerük egészségére, egyre a koleszterinszint és a vérnyomás kezd felfelé kúszni, az artériákon megjelennek a lerakódások. 

40-es évek: Durvábbak lesznek a vonásaink, ugyanis az arcról kezd eltűnni a zsírszövet, az ajkak keskenyednek, és ez inkább a nőknél feltűnő.  És ahogy írtuk, a férfiaknak is el kezdhetnek aggódni az utódnemzés miatt.

50-es évek: A legtöbb nőnél ebben a korban következik be a menopauza, a férfiak pedig csökkenhet a súlyuk, ugyanis az izomtömegük egyre kisebb lesz. 

60-es évek: Az érzékszervek már nem működnek tökéletesen, romlik a látás, és főleg a férfiaknál, a hallás is. De legalább kreatívabbak leszünk.

Összességében elég depressziósnak hangzik ez az egész,  és talán nem is akar szembenézni az öregedéssel, de azért jó tudni, hogy milyen életszakaszban mi történik, mert már most oda tud figyelni magára. Bár néhány fizikai változás elkerülhetetlen, azért az egészséges életmód sokat javíthat a helyzeten. Ráadásul az is jó hír, hogy a várható élettartam 79 év. Ugyanez a XIX. században még csak 30 év volt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra