Egyszerűbb leszokni a dohányzásról, ha a menstruációjához igazítja

A Pennsylvaniai Egyetem legújabb kutatása szerint a nőknek nagy segítség lehet a dohányzásról való leszokásban, ha az egészet a ciklusukhoz igazítják

Az Amerikai Egyesült Államokban még mindig a dohányzás vezet a megelőzhető halálokok listáján. Ráadásul a kutatások szerint a nők sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis náluk 25 százalékkal magasabb a koszorúér betegség és a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának aránya, és ha ez nem lenne elég, nehezebben is szoknak le a cigarettázásról. 

"Ha megértjük hogyan változnak a nők ciklusa alatt az idegi folyamatok és a viselkedés, akkor hatékonyabb kezeléseket tudunk javasolni és ki tudjuk választani a legjobb és leginkább személyre szabott módszert" - mondta a tanulmány szerzője, Reagan Wetherill, aki Teresa Franklinnel együtt a menopauza előtt is dohányzó nők agyát vizsgálták éveken keresztül.

A kutatásuk alapja azokkal az állatokkal kapcsolatos megfigyelések, melyek szerint ovuláció előtt, vagyis ciklus follikuláris fázisban az addiktív viselkedés jelentősebb, a menstruáció előtti időszakban a progeszteron szintje emelkedik, az addiktív szokások gyengébbek, vagyis ennnek a hormonnak a szintje hatással lehet arra is, hogy mennyire eredményesen tud leszokni egy nő a dohányzásról. 

90791746
Mario Tama / Europress / Getty

A kutatásban 38 egészséges nőt vizsgáltak meg, akik dohányoznak, de nem szednek semmi olyan gyógyszert, ami a hormonháztartásukat befolyásolja. A 21 és 51 év közötti nők MRI vizsgálaton estek át, hogy megvizsgálják, hogy az agy azon területei, amik a viselkedést szabályozzák hogyan kapcsolódnak az agy jutalomközpontjához. A csoport egyik fele a ciklusa első felében járt (ez a menstruációtól az ovulációig, vagyis nagyjából a 13. napig tartó időszakot jelenti), míg a másik fele menstruáció előtti szakaszban (az ovulációtól a menstruáció kezdetéig tartó szakaszt jelenti).

A vizsgálatok során azt figyelték meg, hogy a ciklus első felében az agyunk azon része, ami segít jó döntéseket hozni, nem kommunikált annyira hatékonyan a jutalmazásért felelős részekkel, vagyis nagyobb az esélye annak, hogy nem tudunk ellenállni a kísértésnek. A menstruációs ciklusának második felében fogja kevesebbszer érezni azt, hogy meg kell jutalmaznia magát egy szál cigivel, így ha ekkor dönt úgy, hogy leszokik a dohányzásról, a tudomány szerint hatékonyabb lehet a próbálkozása. 

"Mikor rájöttünk, hogy a nők sikeres leszokása olyan apróságokon is múlik mint a megfelelő időzítés, rájöttünk, hogy egyéni megoldásokkal is segíthetünk azoknak, akik szenvednek attól, hogy képtelenek sikeresen leszokni a cigiről" - mondta Franklin. További kutatásokban pedig arra is szeretnének kitérni, hogy más szenvedélybetegségeket, vagy esetleg az elhízást hogyan befolyásolja a nők ciklusa. 

Erre jó a világ legrondább színe

Az ausztrál kormány pár éve megkérte a GfK Bluemoon  ügynökséget, hogy derítsék, az emberek szerint a legvisszataszítóbb szín, mert azt gondolták, ha a cigarettás dobozokon ez az árnyalat is megjelenik, akkor kevesebben vesznek majd dohánytermékeket. Három hónap kellett hozzá, de sikerült rájönni, hogy a PANTONE 448C az az árnyalat, amivel célt érhetnek - írja a Time. 

A kutatásba összesen 1000, 16 és 64 év közötti dohányost vontak be, és a visszataszító színek listájára felkerült a limezöld, a fehér, a bézs, a mustársárga és a sötétszürke is, de egyiket sem találták annyira borzasztónak mint ez a zöldes-barnás árnyalatot. A kutatásban résztvevők egyetlen pozitív tulajdonságot sem tudtak hozzá társítani, sokan olyan szavakkal írták le mint a halál, koszos vagy kátrány.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek