Sajnáljuk, a chia mag mégsem csodaétel

Nem állítja a Refinery29 a legújabb cikkében, hogy a chia mag nem jó, valóban vannak pozitív hatásai, csak éppen nem olyan jelentős, amennyire megőrül érte mindenki. 

"Nagyobb a füstje mint a lángja, és nem is igazán készült olyan sok tanulmány a témában" - állítja Kim Larson, az amerikai Táplálkozástudományi és és Dietetikus Akadémia (The Academy of Nutrition & Dietetics) szóvivője. A cikk is csak egyet említett, és ez a 2012-es kutatás pont olyan, ami szerint nem kell elájulni ettől a csodaételtől.  "A vizsgálatok alatt 10 heti chia mag fogyasztás után sem csökkent a vizsgálatban résztvevők koleszterinszintje, sem a vérnyomása és a gyulladások sem emiatt múltak el. Az tény, hogy néhány hasznos zsírsav szintje emelkedett a szervezetben, amiből tévesen azt a következtetést vonták le, hogy csökkenti a gyulladást a szervezetben" - nyilatkozta Larson.

A Guardian, pontosabban a nekik nyilatkozó szakértő sincs annyira elájulva a chia magtól.  A magas fehérje- és rosttartalom miatt sokan állítják azt, hogy segít az éhség leküzdésében, de Duane Mellor, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője két olyan kutatásról is tud, amelyek azt bizonyítják, nem segít a fogyásban (meg a szívbetegségek elleni küzdelemben sem). Hozzáteszi, ha valaki nem eszik húst, még halat sem, akkor semminél több alapon a chia mag és társai, mint például a len- és kendermag is fogyasztható omega-3 zsírsavtartalma miatt, de ez soha nem fog úgy hasznosulni mintha állati eredetű étellel vinnénk be a szervezetbe.

shutterstock 259110158

Marie Claire azt állítja, hogy a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak köszönhetően fogyasztása jót tesz a körmöknek és a hajnak, de ők sem tartják csodaételnek, hiszen ha pillanatnyilag el is telít, ha megdagad valamilyen folyadékban, hosszú távon tényleg nem olvadnak a kilók, sőt, szerint a vegáknak és vegetáriánusoknak érdemes más zsírsavforrást is találniuk. 

De miről szól ez a rugózás az omega-3 zsírsavakon? Az igazság az, hogy a test csak kis mennyiségű bevitt zsírsavat használ fel, ráadásul a növényekből bevitt omega-3 zsírsavat nem tudja annyira hasznosítani a szervezet, mintha például tengeri kütyüket vagy halat enne. A szóvivő szerint a chiára is úgy kell gondolni mint gyakorlatilag az összes többi magra, vagyis könnyen, gyorsan tud egy kis tápanyagot bevinni a szervezetébe, ha rendszeresen eszi, akkor a pozitív hatásai is összeadódnak. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra