#ÉLETEM

Megvan, hogy mitől lesz jó a szex hosszú távon

2016. május 29., vasárnap 12:15

Azt már tudjuk, hogy az összeolvadás, a rászorultság és a rutin valódi vágygyilkosok egy hosszú távú kapcsolatban. De vajon mitől és hogyan maradhat izgalmas a szex évek vagy akár évtizedek után is? Ez a kérdés kritikus a párkapcsolati elégedettségünk szempontjából, így nem véletlen, hogy nemcsak a hosszú távú kapcsolatokban élőket, de a pszichológusokat is izgatja. Most egy friss kutatásból kiderült: a hosszú távú elégedettséghez az előjáték és kommunikáció a legfontosabb.

A The Journal of Sex Researchben megjelent vizsgálatba 38747 olyan heteroszexuális amerikait vontak be a kutatók, akik legalább három éve éltek párkapcsolatban. Kiderült, hogy a kapcsolat első fél évében az emberek több, mint 80 százaléka elégedett volt a szexuális életével, míg a vizsgálat idejére ez az arány a nők esetében 55, míg a férfiaknál 43 százalékra csökkent. Jópáran akadtak, akik leginkább neutrális érzéseket tápláltak a szexuális életükkel kapcsolatban, de a nők 27, míg a férfiak 41 százaléka kifejezetten elégedetlen volt az otthoni együttlétekkel. 

Az elégedett és elégedetlen párok szexuális attitűdjei és viselkedései között pedig rengeteg különbséget fedeztek fel a kutatók. Kiderült, hogy azok a legelégedettebbek, akiknél rendszeres az előjáték, akik gyakran mondják ki a másiknak, hogy “szeretlek”, akik összebújnak, csókolóznak és nevetnek szex közben. Tehát az elégedettség egyik legfontosabb összetevője a felek közötti intimitás. Persze nemcsak ezen múlik a jó szex. A szexuális elégedettséghez az is hozzájárul, ha a pár tagjai kipróbálnak új pozíciókat, ha megosztják és megvalósítják fantáziáikat, ha zenével, fényekkel és egyéb hangulatkeltési eszközökkel turbózzák fel a szexet vagy éppen cseten húzzák egymást az együttlét előtt. Azok, akiknél gyakoribb az orális szex, akik több orgazmusról és gyakoribb együttlétekről számolnak be, azok gyakrabban is boldogabbak a párkapcsolatukban. 

Ezek a szokások a kutatási eredmények szerint annyira bejönnek, hogy a megkérdezett párok harmada esetében több, mint egy évtized után is képesek fenntartani a szenvedélyt a párkapcsolatban. Ehhez azonban arra van szükség, hogy aktívan tegyünk is a szexuális életünkért, hogy figyeljünk, beszéljünk, hallgassunk. Ha pedig ellaposodni látszik a szex, és éppen kifogytunk az ötletekből és a fantáziákból, a kutatók szerint jó, ha segítő könyvekhez és magazinokhoz fordulunk inspirációért. Szóval, hajrá intimitás, gyerünk kommunikáció! 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta