#ÉLETEM

Férfiak, óvatosan az étrend-kiegészítővel

2016. április 29., péntek 11:08

A vényköteles gyógyszerek terápiás dózisánál is nagyobb mértékben tartalmaz szildenafil gyógyszerhatóanyagot a Dragon Power - Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (3 kapszula) elnevezésű készítmény - áll az ÁNTSZ közleményében, mely szerint jelentős egészségügyi kockázattal jár, ha valaki ilyet szed.

Az étrend-kiegészítők az európai uniós és a magyar szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek, gyógyszer-hatóanyag kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben fordulhat elő, élelmiszerben történő felhasználása tilos és egészségkárosodást okozhat - figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala. 

A Dragon Power étrend-kiegészítőt, vagyis inkább potencianövelőt már 2010-ben is vizsgálták. Akkor is a szildenafiltartalomra hívták fel a figyelmet, ez a Viagra és generikumainak is a hatóanyaga, számos mellékhatása lehet, ezért csak orvos írhatja fel, de talán ennél is nagyobb kockázatot jelent, hogy nem engedélyezett és felügyelt körülmények között állították elő. 

A készítmény interneten keresztül is megrendelhető, az ÁNTSZ felhívása szerint  a 17.11.2015. gyártási számú, 2018.11.16. lejárati idejű, 13044/2013. számon notifikált készítmény jelenlegi összetételével veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. Azt kérik, hogy aki észleli az étrend-kiegészítő forgalmazását, az jelezze ezt az illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya felé. A dolgot nehezíti, hogy hasonló vagy ugyanolyan nevű, esetleg más kiszerelésű kapszula is elérhető az interneten.   

Az ÁNTSZ tájékoztatta a kifogásolt összetételű készítményről az Európai Unió többi tagállamát, a kormányhivatalok járási népegészségügyi osztályai pedig megtiltották az étrend-kiegészítő forgalmazását.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta