#ÉLETEM

A jó koleszterin tényleg jó?

2016. április 3., vasárnap 09:48

A jó koleszterinként emlegetett HDL a szövetekből a májba szállítja a felesleges koleszterint, ahol az lebomlik - legalábbis eddig úgy tudtuk, hogy ez mindig ilyen simán megy. Egy új tanulmány azonban megkérdőjelezi azt az általánosan elfogadott tényt, hogy a magas HDL-szint valóban annyira jó-e nekünk. 

Korábbi kutatások is felvetették már, hogy a HDL-koleszterin nem feltétlenül nyújt akkora védelmet a szívproblémák ellen amennyire azt a kardiológusok is hiszik, és több klinikai vizsgálat eredményei alapján a HDL-szint növelését célzó gyógyszerek szinte hatástalannak minősültek. A Pennsylvaniai Egyetem kutatóorvosai pedig kiderítették, hogy egy mutációnak miatt a jó koleszterin fokozott előfordulása esetén is nő a szívbetegségek kialakulásának esélye. „Ez az első egyértelmű bizonyíték arra, hogy egy a HDL-koleszterin szintjét növelő génmutáció a szívbetegségek kockázatát is fokozza” – magyarázza Daniel J. Rader, a Science című szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Rader és kollégái 328 olyan felnőttet vontak be a vizsgálatokba, akiknek a szervezetében magas volt a „jó koleszterin” aránya. A cél az volt, hogy kiderítsék a magas HDL-szint genetikai okát. Az egyik gén, amit elemeztek, a SCARB1 volt, amely a HDL-koleszterin fő receptorát kódolja. 

shutterstock 171516863

A szekvenálás során először azonosították egy személynél a SCARB1 működősének hiányát kimondottan magas HDL-koleszterinszint (150mg/dl) mellett. (A normális szint kb. 50 mg/dl lenne.) A szakértők nála a SCARB1 P376L mutáció két másolatát fedezték fel, amik a HDL-receptor működésének meghibásodásához vezetnek. „A mutáció megakadályozza a receptorok megjelenjenek a sejten, így a HDL nem tud hova csatlakozni ” – magyarázza a szakértő.

A vizsgálatok kimutatták az is, hogy azoknak az alanyoknak, akik a SCARB1 P376L mutációnak egy másolatát hordozzák, sokkal magasabb volt a HDL-szintje. Korábbi egérkísérletek pedig bebizonyították, hogy a HDL-koleszterinszint megemelése ellenére a SCARB1 P376L mutáció növeli a szívbetegségek kockázatát, és ezzel a kör bezárult.

„A SCARB1 variáns ugyan ritka, még így is elég gyakori ahhoz, hogy felmerüljön bennünk a kérdés HDL-koleszterinre tett hatásáról és azokról az esetekről, ahol megtalálható a mutációnak egy másolata és fennáll a szívbetegségek kialakulásának kockázata” – mondja Rader.

shutterstock 366633827

A szakértők a jövőben azt fogják tesztelni, hogy más mutációk hogyan függnek össze a HDL-koleszterinnel és a szívbetegségekkel. Az orvosok szerint működhet az a terápiás megközelítés, hogy a SCARB1 génexpressziójának vagy aktivitásának növelésével csökkentsék a szívbetegségek kialakulásának esélyét – még akkor is, ha ez a hasznos koleszterin vérszintjét is csökkenti. „Természetesen még rengeteg mindent kell tanulnunk a HDL működése és a szívbetegségek közötti kapcsolatról” – fűzte hozzá a szakértő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta