#ÉLETEM

Egyetlen kérdéssel változtathat mások szokásain

2016. február 25., csütörtök 16:40

Idén többet fogsz mozogni? Egy a Journal of Consumer Psychology című szaklapban megjelent új tanulmány szerint egy ilyen egyszerű kérdéssel sokkal inkább motiválhatók vagyunk, mint akkor, amikor csak kijelentéseket teszünk magunknak terveinkkel és vágyainkkal kapcsolatban.

A kérdés-viselkedés hatás

„Amikor kérdőre vonunk valakit terveivel és jövőbeli tetteivel kapcsolatban, nagyobb valószínűséggel fog bekövetkezni a változás. Ha például megkérdezzük, hogy újrahasznosít-e otthon, hogy több időt fog-e a családjával tölteni vagy egészségesebben fog-e élni ebben az évben, az egy apró emlékeztető számára, hogy ezzel jót tenne a környezetének, szeretteinek vagy magának. Ha ugyanis még nem gyűjti szelektíven a hulladékot/folyton stresszel a munka miatt/nem edz és táplálkozik megfelelően, akkor kényelmetlenül érezheti magát a teljesen ártalmatlan kérdés miatt, ezt az érzést pedig maga a tényleges tett enyhítheti” – magyarázza Dr. Dave Sprott, a tanulmány egyik szerzője.

shutterstock 287595740

„Azt találtuk, hogy akkor a legerősebb a kérdés-viselkedés hatás, amikor az egyéni vagy társadalmi normákhoz (pl. egészséges táplálkozás, önkéntes munka) kapcsolódó kérdést bátorításként tesszük fel. Ez az egyszerű trükk számos formában (hirdetés, e-mail, online média) és szinte az élet minden területén bevethető, legyen szó a nemi sztereotípiák csökkentéséről vagy a hűtlenség megszüntetéséről, de így még arra is rá lehet venni a fogyasztókat, hogy valamilyen új kütyüt vásároljanak” – fűzi hozzá Eric R. Spangenberg professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A szakértők szerint kevésbé hatékony a módszer, ha olyan dologra kérdezünk rá, ami már eleve jellemző a személyre, sőt árthatunk is egy olyan kérdéssel, ami egy rossz szokásra irányul. Ha tehát segítene egy barátján, lehetőleg ne úgy indítsa a beszélgetést, hogy Jövőre is sokat fogsz inni? vagy Továbbra sem jársz be a reggeli órákra?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta