#ÉLETEM

Az igazán jó alvásért forduljon balra

2016. február 17., szerda 17:23

Sok cikk, sőt tanulmány foglalkozik azzal, hogy mi a pihentető éjszaka titka. Gondolta volna, hogy az is segíthet, ha alvás közben a bal oldalán fekszik? Nem? Pedig ez derült ki a Lifehack cikkéből.

A bal oldal a nyerő

Azt valószínűleg már senkinek nem kell elmagyarázni, hogy a testi, lelki és szellemi egészség miatt is mennyire fontos az alvás mennyisége és minősége. Nem meglepő hát, hogy az ősi gyógymódokkal és a modern nyugati orvostudománnyal foglalkozók annyira érdeklődnek a téma iránt.

A kutatások alapján, ha igazán pihentetően szeretne aludni, ahhoz kellemesen hűvös idő, megfelelő alátámasztást biztosító matrac, nyugalom és sötétség szükséges. Ezek mellett azonban az ayurvédikus elképzelések, de a tudományos világ is javasolja, hogy a bal oldalára fordulva húzza a lóbőrt.

Ennek több oka is van:

  • Élénkíti a nyirokkeringést, hiszen a nyirokrendszer szempontjából a bal oldal a domináns. A nyirokrendszer egyébként tisztogató, szűrő funkciót lát el, így az éjszaka alatt rengeteg méreganyagtól is megszabadíthat minket.
  • Jót tesz az emésztésnek, és mindezt az anatómiának és a gravitációnak köszönheti. Oldalt fekve a béltartalom könnyebben átjut a vastagbél egyik ágából a másikba. A gyomornak és hasnyálmirigynek is így "kényelmes", és emiatt hatékonyabban is dolgoznak. 
  • A reflux ellen is hatásos, és ez is a gyomor elhelyezkedésére vezethető vissza. Tipp: ha evés után rosszul érzi magát, akkor azonnal enyhíti a tüneteket, ha lefekszik a bal oldalára. 
  • A terhes nőknek is inkább ezt az oldalt javasolják az alváshoz. Ilyenkor ugyanis a májat nem nyomja a méh, vagyis az alvás pihentetőbb lesz. Arról már nem is beszélve, hogy egyes kutatások szerint a keringésnek is jobb, ha a bal oldalunkon alszunk.
  • Az oldalt alvás – legyen bármelyik oldal – jó lehet akkor is, ha fáj a háta. A gondot ugyan nem oldja meg teljesen, de éjszakára tehermentesíti a gerincet.
  • Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy egyes betegséges esetében a bal oldali vagy egyáltalán az oldalt alvás nem a legjobb megoldás. A glaukóma, a szívproblémák, vagy éppen az alvási apnoe olyan problémák, melyeknél az alvás akár más módszereket is igényelhet. Ilyenkor érdemes a szakorvossal konzultálni.

Az átszokás

Azok, akik rendszeresen a jobb oldalukon alszanak, tudják, hogy bizony az átszokás nem egyszerű feladat. Hát még azoknak, akik hason, vagy háton szunyókálnak a legtöbbet. A megfelelő matrac kiválasztásával az oldalt alvás kifejezetten kényelmessé válik. Ha pedig az oldalt akarja variálni, akkor helyet cserélhet a partnerével, vagy teljesen megfordulhat az ágyban, így valamivel könnyebben szokik majd át. Esetleg beszerezhet egy testpárnát, ami megakadályozza abban vagy legalábbis megnehezíti, hogy átforduljon. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta