#ÉLETEM

6 érdekes tény az ásításról

2015. december 28., hétfő 15:47

Mindannyian csináljuk és annyit biztosan tudunk róla, hogy összefügg azzal, mennyire érezzük fáradtnak magunkat, illetve azt is, hogy ragadós. Ez nem más, mint az ásítás, amiről nemrég a Huffington Post érdekes tényeket közölt. Ha kíváncsi rájuk, olvasson tovább.

1. Elméletből sok van, bizonyítékból kevés

Tévhit, hogy csak akkor ásítunk, amikor fáradtak vagyunk, és nem feltétlenül at oxigénhiánnyal függ össze, bár ez az elmélet nem egészen alaptalan. Dr. Michael Decker, az Amerikai Alvástársaság szóvivője szerint az elgondolás onnan ered, hogy a túl sekély légzés problémákhoz vezethet. Az alsó tüdőlebenyeket ugyanis pihenő állapotban a legtöbbször nem igazán vesszük igénybe, Decker szerint viszont a mély légzések segítik a tüdőt abban, hogy egészséges maradjon. A műtétes betegeknél például több esetben azért csökken a tüdőfunkció, mert az érzéstelenítés utáni sekély légzésnek köszönhetően tüdőgyulladás alakult ki.

„Az ásítás egy válasz lehet arra, hogy nem lélegzünk elég mélyen" - feltételezi Decker, majd rögtön hozzáteszi, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ez lenne az ásítás elsődleges funkciója. Egy friss kutatás szerint azért ásítunk, hogy felfrissítsük az agyunkat azzal, pontosabban, hogy csökkentsük a hőmérsékletét. A National Geographic kutatói szerint ezért van az, hogy télen, amikor a kinti levegő hűvösebb, többet ásítunk, hiszen ha nyáron belélegezzük a meleg levegőt, azzal nem sokat segítünk.

2. Az ásítás tényleg fertőző

Erre van tudományos bizonyíték is: egy kutatás során embereknek ásítós videókat mutogattak és nagyjából minden második alany el is kezdett ásítozni. Érdekesség, hogy ez a jelenség az állítok között is megfigyelhető. Erre akkor jöttek rá, amikor 2004-ben csimpánzok, páviánok és makákók viselkedését  vizsgálták. Decker szerint egyébként az ásítás inkább közösségi, mintsem pszichológiai jelenséggé nőtte ki magát.

3. Barátok közt igazán fertőző

Bár az ásítás tényleg ragadós, nem mindenkitől kaphatja el. Egy 2012-es kutatás szerint sokkal ragadósabb akkor, ha közeli barátokról vagy rokonokról van szó, hiszen velük sokkal szorosabb a kapcsolatunk, nagyobb az empátia irányukba. Ezek után pedig nyilván nem meglepő, hogy a pszichopaták előtt hiába ásítozgat, belőlük hiányzik ez az ösztönös reakció. Persze ha valaki a társaságból nem ásít a többiek után, az feltétlenül jelenti azt, hogy pszichopata lenne.

4. Betegségre is utalhat

Bár általában nem ez az első tünete a komolyabb betegségeknek, amellett hogy a hosszan tartó ásítozás súlyos alváshiányt jelenthet, néhány esetben a bolygóideg kiváltotta reakcióról van szó, ami szívproblémákra utalhat, illetve nagyon ritkán agyi probléma is állhat a háttérben. 

5. Már a magzat is ásít

Senki nem tudja, hogy miért, de már a magzatok is ásítanak. Bár korábban vita ment arról, hogy azokon a képeken, amiken nyitott szájjal láthatóak, vajon ásítanak-e vagy csak simán kinyitják a szájukat, de egy 2012-es négydimenziós felvétel szerint igen, van különbség. A LiveScience pedig azt állítja, ennek a reakciónak az agy fejlődéséhez lehet köze, és következtetni lehet belőle arra, hogy minden rendben megy-e a maga útján. 

6. Egy átlagos ásítás 6 másodpercig tart

Ez alatt az idő alatt pedig a pulzusunk jelentősen megemelkedik. Egy 2012-es kutatás arra is rávilágított, hogy az ásítás során a testünkben bekövetkező változások kizárólag ekkor történnek meg, ha nagyobb levegőt veszünk, során teljesen más zajlik bennünk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta