A fogselyem többet árt, mint használ

Nemrég megírtuk, hogy szinte biztosan rosszul használja a fogselymét, és pont ez a fő oka annak, amiért érdemes más módszert találni helyette. Részletek a hajtás után!

Egy kutatás szerint csupán minden ötödik ember tisztítja vele a fogát, és azoknak is a nagy része rosszul. A Daily Mail által megkérdezett fogorvos, Robin Seymour szerint a nem megfelelő technikával a baktériumokat és a plakkot egyenesen a fogínybe tolhatjuk, ez pedig különböző betegségekhez és fájdalomhoz vezethet. De akkor miért buzdítanak a szakemberek a használatára? Azért, mert a fogselyem segít eltávolítani a kajamaradékokat és a plakkot olyan helyekről is, ahova fogkefével nem érünk el (jellemzően a fogközökből).

Dea / M. Fermariello / Europress / Getty

Seymour szerint az, hogy jól alkalmazzuk a fogselymet (pláne a szánk hátsó részében), jó kézügyességet igényel, ez viszont az emberek nagy részének nincs meg. Ahelyett, hogy eltávolítaná, többségünk csak az ínybe nyomja a fogakról leszedett plakkot, és akadnak olyanok is, akik fűrészelő mozdulattal próbálnak megszabadulni tőle – ez viszont csak az íny irritációját okozza.Nincs teljes egyetértés tovább azt illetően sem, hogy milyen gyakran kéne fogselymezni.

Tippek a szakértőtől

Seymour szerint átlagosan 2 percig, de legalább 30 másodpercig mossunk fogat és csak a végén öblögessünk, hogy ne mossuk ki a fogkrémet a szánkból. A fogkefét (vagy elektromos kefe esetében a fejét) hathetente cserélje és narancslé vagy szénsavas ital fogyasztása után közvetlenül soha ne mosson fogat! Használjunk CPC (cetilpiridinium-klorid) tartalmú szájvizet, mert az gátolja a plakk kialakulását!

De akkor mi a megoldás?

Új alternatívák után kell nézni. Az egyik ilyen lehet az, ha elektromos fogkefét és mellé fogköztisztító kefét használunk, aztán alkoholmentes szájvízzel fejezzük be a rutinunkat. A fertőtlenítő víz is jó opció lehet, viszont ezt is meg kell tanulni használni. Fontos például, hogy a nyelvünkkel "benyomjuk" a fogak közé is. Ráadásul még a fogszuvasodást is segítenek megelőzni, ha van bennük fluorid. És miért fontos az alkoholmentesség? Azért, mert előny nem származik belőle, viszont szájüregi rákot okozhat.

Ha ezek után mégis inkább fogselymet használna, olvassa el itt vagy nézze meg a videón, hogy miként illene!

Oszd meg másokkal is!
Mustra