Az aktivitásmérő azt is megmutatja, hogyan alszunk

Az aktivitásmérőkkel, például a FitBittel vagy a Jawbone-nal és/vagy a megfelelő telefonos alkalmazásokkal sok mindent kiderül arról, hogyan és mennyit alszunk. A Business Insider össze is szedett pár ilyen adatot és tényt, mi mindent deríthet ki az aktivitásmérő olyankor, amikor a legkevésbé vagyunk aktívak. Vagyis azt hisszük.

1. Ha sikerült is elszenderednie, cseppet sem biztos, hogy végigalussza az éjszakát. A Fitbit tulajdonosok egy éjszaka alatt 8-11 (vagyis átlagosan 9,3) alkalommal kelnek fel. A felületes alvás szakaszában egyébként könnyű felébreszteni az alvókat, mélyalvásban viszont már nem érzékelünk semmit a külvilágból. 

2. A nőknek több gondjuk van az alvással mint a férfiaknak. Igaz, a különbség csak 10 százalék. Egy nem is olyan régi felmérés szerint a nők egyébként többet alszanak, de mégsem ébrednek olyan jó kedvvel mint a másik nem képviselői, és nyilván van összefüggés a két állítás között, hiszen az alvás minősége sok mindenre kihat.

3. Bár nem alszanak annyit mint a nők, a férfiak mégis többször ébrednek fel egy éjszaka alatt. Jó, ebben az esetben sem olyan nagy a különbség, az 50 év alatti férfiak átlagosan csak eggyel többször riadnak fel mint a hasonló korú nők. 

4. Rossz hír azoknak a hölgyeknek, akik nem tudnak eleget pihenni éjszaka: ha csak 5 órát, vagy annál is kevesebbet alszanak, akkor nagyobb az esélye, hogy mindenfélét összeesznek. Így akár 13 kilóval is többet nyomhatnak mint azok, akik legalább 7 órán át húzzák a lóbőrt - olvasható a Fitbit blogján.

5. Az alvás boldogít - olvasható a Jawbone oldalán. Persze ezt eddig is tudtuk, mert millióan írták már, saját tapasztalatokról nem is beszélve. A lényeg: ha azt szeretné, hogy kerek legyen a világ, ne adja alább 8-9,5 óránál. Sok sikert, és ne aggódjon, ha ez a szám nem jönne össze, sok híres és ismert ember éri/érte be ennél kevesebbel

6. Ha nem tudja kialudni magát, az a társas kapcsolataira is kihathat. Míg a rossz alvók 77 százaléka panaszkodott arra, hogy magánéleti problémái vannak, azoknak, akik úgy alszanak mint a bunda, csak 27 százaléka számolt be ilyen nehézségekről. Ja, és a kialvatlanok sokkal magányosabbnak is érzik magukat, az arány 53 a kipihentek 10 százalékával szemben - írják a Sleepio alkalmazás oldalán.

7. Akár hiszi, akár nem, nem mindennek van olyan komoly hatása az alvás mennyiségére, mint elsőre gondolnánk. Az óraátállítás miatt piszok fáradtnak érezzük magukat, pedig az amerikaiak csak 13 perccel alszanak kevesebbet emiatt - idézi a Business Insider a Jawbone oldalán megjelent egyik cikket. Ebből úgy gondoljuk, hogy máshol sem sokkal rosszabb a helyzet. 

8. Mindenki tudja, hogy időskorban az alvás minősége is romlik. A hatvanas korosztályból 50 százalékkal többen számolnak be hosszú távú alvásproblémákról, mint a húszas éveiket taposók. 

9. Természetesen rengeteg módja van annak, hogy kipihenten ébredjünk. Mi is számtalanszor adtunk már tippeket ahhoz, hogy mi kell a minőségi alváshoz. Sokat segít például az, ha nem állítja be az óráját, telefonját, hanem külsö inger nélkül próbál felkelni. Ha sikerül úgy belőni, hogy pontosan annyit tudjon aludni, amennyit a szervezete kíván, akkor még azelőtt fel tud ébredni mielőtt megszólalna az óra. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek