#ÉLETEM

Megvan az ösztönös reakció, ami hiányzik a pszichopatákból

2015. október 1., csütörtök 22:02

Az megvan, amikor valaki elásítja magát a társaságban, és pillanatokon belül többek szintén önkéntelen ásítozásba kezdenek? Szoktuk ezt fogni a levegő hiányára, vagy arra, hogy unalmas a beszélgetés, pedig valójában csak az empátiánk, pontosabban az azért felelős idegsejtjeink, a tükörneuronok aktivizálódnak. A valószínűleg a fáradt agy hűtésére szolgáló ásítás tehát azoknál a leginkább ragadós, akik éppen empatikus hangulatban vannak, nem véletlen, hogy családi környezetben vagy szoros baráti körben gyakrabban fordul velünk elő. De vajon mi a helyzet azokkal, akik genetikailag híján vannak az empátiának? Vajon ragadós-e az ásítás a pszichopatáknál? Hát, nem az. 

A Personality and Individual Differences nevű szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint legalábbis a 135 vizsgált diák közül minél magasabb pontszámot ért el valaki a pszichopátiát mérő személyiségteszten, annál kevésbé volt valószínű, hogy az ásítozó társaságban maga is átvette a viselkedést. Az eredmény persze nem meglepő, tudjuk, hogy a pszichopátiás tendenciákkal rendelkező emberek, azoknak, akik  MAOA, vagyis a "harcos gén" egy rövidebb változatával rendelkeznek az agyműködése alapvetően eltér az átlagtól. Náluk a homloklebeny és a halántéklebeny empátiáért, moralitásért és önkontrollért felelős egyes területei alacsonyabb aktivitást mutatnak, így jellemző rájuk az önző, manipulatív, impulzív viselkedés, gyakran dominánsak, nem ismernek félelmet és hiányzik belőlük az empátia. Ettől persze – hacsak nem áll mögöttük traumatikus gyerekkor – még nem lesznek hidegvérű gyilkosok, annál valószínűbb viszont, hogy feljebb viszik a céges ranglétrán.

“A kutatásunk tanulság nem az, hogy ha valaki a társaságból nem ásít a többi után az feltétlenül pszichopata lenne. Egy csomó ember nem ásít ilyen helyzetben, és tudjuk, hogy mi is kevésbé vagyunk hajlamosak az ásításra, ha ezt előttünk egy idegen teszi, akivel kevésbé empatizálunk. A kutatásunk eredménye azt mutatja, hogy létezik neurológiai kapcsolat a pszichopátia és az ásítás között. Ez pedig jó alap arra, hogy további kérdéseket vessünk fel a témában" – mondja Brian Rundle kutató. Mindenesetre, ha ön gyakorló pszichopata azt azért megjegyezheti: ásítson, ha mások is ezt teszik!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta