#ÉLETEM

Gyorsan szokjon le a kézfertőtlenítőről!

2015. június 15., hétfő 15:08

A víz és szappan nélkül is használható kézfertőtlenítők azért praktikusak, mert elég bármikor előkapni őket és máris sterilizálhatrja velük a kezét – csakhogy az IFLScience egyik cikkéből kiderült, hogy bizony többet árt, mint amennyit használ: ugyanis megkönnyíti a biszfenol-A, azaz a BPA felszívódását a szervezetünkbe. 

A biszfenol-A az egyik legnagyobb mennyiségben előállított kemikália: évente 2,7 millió tonnát gyártanak belőle évente, ebből az anyagból készülnek például a mosószeres flakonok és az ételhordók is. Az elmúlt években több mint száz tudományos jelentés bizonyította, hogy a BPA több egészségügyi probléma (például rákos megbetegedések, cukor- és szívbetegség, asztma vagy a hormonszint megborulása) kialakulásához is hozzájárulhat – olvasható a Wikipédián

Mint az a DNews 2,5 perces videójából kiderül, leginkább az az aggasztó, hogy a kézfertőtlenítőben található összetevők (elősorban a triklozán) megölik a jó baktériumokat, továbbá fokozzák a BPA bőrbe jutását is. A kutatók blokkokat használtak (ezekben nagy mértékben található meg ez a vegyület), hogy megnézzék, vajon a kézfertőtlenítők tényleg segítik-e a bennük található anyagok felszívódását – és mint kiderült, igen, ráadásul a felesleg a kezén marad majd.

Tehát ha ezzel az instant kézfertőtlenítővel megtisztítja a kezét, majd utána megfog egy nyugtát vagy blokkot és aztán eszik valamit, akkor dupla annyi BPA kerül a szervezetébe, mint egyébként. Mit tehet? Mivel még nincs tudományos alternatíva rá, ezért jobban teszi, ha felhagy az instant kézfertőtlenítő használatával (kivéve akkor, amikor tényleg nagyon-nagyon-nagyon szüksége van rá), pláne, ha éppen elvitelre rendelt ételt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta