A cinikusok megszívják az életet

Ha ön cinikus, rossz hírünk van: kevesebbet keres, mint optimista társai – derül ki az Amerikai Pszichológiai Társaság most publikált jelentéséből. Nem kevés pénzről van szó, akár 300 dollárral (83000 forinttal) is kevesebb ütheti a markát azoknak akik gunyorosan tekintenek az életre. „A cinikusok többet betegeskednek, nem bíznak annyira a képességeikben és kevesebbet is keresnek " – magyarázta a tanulmányról beszámoló Shape.com-nak Alisa Bash, Beverly Hills-i pszichológus. Az igazi károkat azonban az okozza, hogy kevéssé bíznak meg a többi emberben, ezért nem könnyű együtt dolgozniuk másokkal. És mivel gyakran sugároznak maguk körül negatív energiát, ezért mások sem szívesen dolgoznak velük.

Mi a cinizmus?

Megvetéssel, lenézéssel, megcsömörléssel jellemezhető hozzáállás a világhoz, az emberekhez, a történésekhez. A cinikus embert nagy adag bizalmatlanság és távolságtartás jellemzi, a hátterében gyakran a csalódások sorozata áll, és sokszor egyfajta védekezésnek tekinthető.

De nemcsak a fizetés és a szociális élet zavara sújtja a cinikusokat. A folyamatos panaszkodás az egészségnek sem tesz jót. A Minnesota-i Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a cinikusok hajlamosabban a stroke-ra és a szívbetegségekre, valamint egy svéd kutatás szerint a demencia is gyakrabban sújtja az ilyen attitűddel rendelkezőket. Mindkét tanulmány szerzői azt tapasztalták, hogy a negatív érzelmek növelik a stresszhormon szintjét, valamint az elszigetelődést. 

shutterstock 190973864

Mielőtt már most teljesen magába zuhanna, mert úgy érzi, élete ettől a hírtől összeomlott, jó hírünk is van. A cinizmus átalakítható, és ez nem is olyan nehéz feladat. Alisha Bash ugyanis azt mondja: a kognitív viselkedésterápia segítségével a negatív dolgokat pozitívvá lehet formálni. „Ha az ember a rosszat keresi, akkor meg is találja, hiszen azt kapja, amit keres" – fűzte hozzá a pszichológus. Az első lépés a változáshoz az, ha szembesül a negatív gondolatokkal. „Meg kell állítani a folyamatot, mielőtt elkezdődne, azzal, hogy felismeri, ezek a dolgok nem teszik boldoggá" – javasolja, és persze konkrét tippeket is ad, íme:

Kezdje tehát azzal, hogy leírja, milyen negatív gondolatai támadnak: „Ez az autó lefröcskölt, az emberek meg barmok, miért velem történik mindig ez?" A következő annak felismerése, hogy mi a gyökere a gondolatoknak. „A legtöbbször nincs valós oka a negatív gondolatoknak, csak egy önvédelmi mechanizmus részei" – jegyezte meg Bash. Abból, hogy azt feltételezi, valaki direkt fröcsökölte le, az következik, hogy az illető tudta, hogy ön ott lesz és hogy le fogja önt fröcsökölni. És tényleg mindig megtörténik önnel? Minden alkalommal, amikor elmegy ön mellett egy autó, lefröcsökölik? Ez nyilvánvalóan hülyeség, ha végiggondoljuk.

Ezután ismerje fel, hogy milyen hiedelmek állnak a cinizmusa mögött. Azt gondolja, hogy minden ember barom, és mindig önnel történnek rossz dolgok? Gyűjtsön inkább példákat az ellenkezőjére.

Utoljára pedig ruházza fel magát néhány pozitív kijelentéssel. „Ez az állat lefröcskölt. Lehet, hogy csak nem látott engem. DE legalább van egy indokom, hogy vegyek magamnak egy új pólót". Párosítsa a pozitív válaszokat a negatívokkal, és fontos, hogy ezeket tényleg le is írja. Bash szerint ennek abban van szerepe, hogy a fizikai kapcsolat, ami létrejön a toll, a kéz és az agy közt, az az agy tudatalatti szintjein indít el mélyebb változásokat.

A kognitív viselkedésterápia mellett a jóga, a vezetett meditáció és a napi örömök leírása gyorsan átváltoztatja a gondolatait. „Azok, akik valóban meg akarják változtatni a gondolkodásukat, gyorsan megtehetik. A hatalmas változásokhoz is elég időnként 40 nap" – mondta a pszichológus.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra