#ÉLETEM

Napi fél liter narancslé javítja a memóriát

2015. május 19., kedd 11:42

A legújabb kutatások azt mutatták ki, hogy napi fél liter narancslé elfogyasztása javítja a memóriát, az agyi funkciókat és a reakcióidőt is az idősebb korosztálynál,  és nem csak az emlékezetre, de a beszédközpontra is jó hatással van. Ráadásul ezek a hatások már kevesebb mint két hónap alatt érezhetőek!

A Reading Egyetem 37 önkéntest kért meg, hogy naponta fél liter narancslevet igyanak meg. A kísérletben résztvevő 60-81 év közötti,  24 nő és 13 férfi arról számolt be, hogy nagyjából két hónapnyi narancslevezgetés után érezték a narancslé pozitív hatását. Mindezt a különböző felmérések is alátámasztották, átlagosan 8%-kal javult a résztvevők memóriája, reakcióideje és verbális képességei. A kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy nem azt tanácsolja, hogy mindenki kezdjen el narancslevet inni, hanem csak arra szeretnének rávilágítani, hogy a narancslé fogyasztásával lehet turbózni az agyat. 

A Daily Mail beszámolója nyomán az egész kutatás tudományos háttere egyébként az, hogy a narancslében és persze magában a narancs- és citrusfélékben kimondottan magas a flavonoidok aránya, ezek pedig - a kutatások szerint - pozitívan hatnak a memóriára és a kognitív funkciókra. Ugyanakkor a dietetikusok nem javasolják a napi fél liter narancslevet, ugyanis a gyümölcslevek többsége magas kalóriatartalmú és sok esetben cukrot is tartalmaz. Dr. Damiel Lamport, a kutatás vezetője ezért azt tanácsolja, hogy mindenki próbáljon minél több gyümölcsöt enni, és építsék bele napi étkezési rutinjukba a magas flavonoid tartalmú gyümölcsök fogyasztását.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta