#ÉLETEM

Beragadt a Szomorú szamuráj? Íme az ellenszer!

2015. május 8., péntek 12:50

Ismeri az érzést, amikor egy dal pörög órákon keresztül a fejében és nem tud tőle megszabadulni? Jó hírünk van: a ScienceDaily-ből tudjuk, hogy a readingi egyetem kutatói megtalálták a megoldást a problémára. Mindössze kb 200-300 forintra lesz szüksége hozzá, ebből pedig akár 10 dallamtapadást is megúszhat. Tudja már, hogy miről van szó? Mutatjuk.

Sokáig úgy tartották, hogy a kínzó dallamtapadás ellen hatásos módszer a regényolvasás és az anagrammák megoldása, a megfejtés viszont sokkal egyszerűbb: elég rágózni. A szakértők ennek megállapításához – talán nem meglepő módon – a kísérletben résztvevőkkel fülbemászó slágereket hallgattattak, egy részüknek rágót adtak, a másik csoport viszont nem kapott semmit.

165013636
Fotó: Keith Beaty / Europress / Getty

Az első megfigyelés a zenei képek tudatos megjelenését vizsgálta: az alanyokat először megkérték, hogy eleinte ne figyeljenek oda a lejátszott zenére, csak később fókuszáljanak rá. Nem meglepő módon bebizonyosodott, hogy a rágózás következetesen csökkentette azon alkalmak számát, amikor felismerték a zenét – teljesen mindegy, hogy éppen összpontosítottak vagy egyáltalán nem figyeltek rá. A másodiknál a zene tényleges hallását figyelték, a harmadiknál pedig megkérték a résztvevőket, hogy vagy rágózzanak, vagy csettintsenek a dal ütemére. Hogy ez miért volt fontos? Mert mint kiderült, a két motoros aktivitás közül a csettintés sokkal kevésbé volt hatékony a tapadós dalok leküzdésében.

A kezdeti tapasztalatok tehát azt sugallják, hogy a rágózás hatékony megoldás a dallamtapadás ellen, szóval ha legközelebb meggyűlik a gondja egy régi slágerrel, csak szaladjon le a kisboltba!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta