5 dolog, amit betéve kell tudni a napozásról

Végre itt a jó idő, előkerülnek a napszemüvegek, és a fanatikusok már rohannak is a Margitszigetre, hogy egy kis színük legyen. Dr. Ujfaludi Adrienn bőrgyógyász segítségével ön is felfrissítheti tudását, mielőtt barnulni indulna. 

1. Vízparton jobban barnul

Nyilván ön is hallotta már, hogy ha vízpart közelében napozik, sokkal gyorsabban tud lebarnulni. Ez azért van, mert a vízfelszínről nagyobb százalékban verődik vissza a fény. Ha gyorsan akar egyenletes színt elérni, javasoljuk, először kezdje el magát kenni valamilyen natúr önbarnítóval, és csak utána merészkedjen napra. De ebben az esetben is a legfontosabb a fokozatosság. A bőr védekezik a napsugárzás ellen, de amíg ez a védelem nem alakul ki, nem árt még elővigyázatosabbnak lenni. A leégésért az UV-B sugarak a felelősek, amik többnyire a bőr rosszindulatú daganatait is okozzák.

Persze ez nem jelenti azt, hogy az UV-A sugárzás nem ártalmas. Ez utóbbi okolható, a bőr idő előtti öregedéséért, a ráncokért és persze az allergiás napkiütésért is. A bőr öregedése egyébként 10-20 százalékban genetikus öregedés, 80-90 százalékban viszont fényöregedés. Ezt nem árt észben tartani, amikor éppen azért sütkérezik a napon, hogy jobban nézzen ki.

shutterstock 255066343

Ultraviola sugárzás

Az ibolyántúliultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú; a 200–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás.  

  • UV-A (315-400 nm): A földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, így hozzájárulva a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de reaktív gyökök létrehozásával közvetve képes károsítani a DNS-t így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen a melanin oxidálásával idézi elő.
  • UV-B (280-315 nm): A Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitaminképződést), aminek hiányában angolkór lép fel. Azonban közvetlenül károsíthatja a DNS-t, így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen melanin-pigment termelésével védekezik, ami a bőr barnulását eredményezi. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli, és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A napvédő faktorszáma csak látványosan az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.

Forrás: Wikipédia

2. A sugárzás mennyisége összeadódik

„Tulajdonképpen nem azzal van a baj, ha valaki egyszerre sokat napozik, hanem azzal, hogy az évek alatt napozással töltött idő összeadódik. Emiatt könnyebben öregedhet korábban a bőr, ráncosodhat és el is vékonyodhat, sőt, könnyebben alakulhatnak ki a bőrrák egyes fajai” - mondja dr. Ujfaludi. Ezért is fontos a bőr folyamatos napfényhez szoktatása mellett a fényvédők használata. 

3. Ezért kell tudnia, hogy milyen a bőrtípusa

Bőrtípusához megfelelő szert válasszon, és ha hozzászokott bőre a napsugárzáshoz, kicsit csökkentheti a faktorszámot. Ha nagyon világos bőre van, erősebb faktorszámú fényvédőt kell használnia, mint a sötétebb tónusú bőrrel rendelkezőknek, a 30-as éppen meg is felel. Közepesen barna bőrre már jöhet a 15-20-as faktorszámmal ellátott krém, míg a kreol bőrűek akár kezdhetik elsőre az olajjal, amiben általában maximum 10-es faktorszámú készítmény van.

A krémet egyébként legalább 30-40 perccel napozás előtt vigye fel bőrére, így biztos a hatás. Napozás után pedig használjon bőrnyugtató, napozás utáni krémet, amelynek használatával hosszabb ideig maradhat barna, és csökkenti a bőr hámlásának kockázatát is. 

shutterstock 170108471

4. Sportolásnál is kenje magát

Ha ön is szeret szabadban futni, főleg napos időben, semmiképpen se felejtse el bekenni magát naptejjel mielőtt nekiindul, mert sportolás alatt is könnyedén leéghet. Ugyanez érvényes a többi szabadtéri mozgásformánál is.

5. Súlyos következményei lehetnek, ha nem figyel bőrére

Megfelelő fényvédelemmel nemcsak bőre fiatalságát őrizheti meg, de csökkenti a bőrdaganatok, köztük a melanoma kialakulásának esélyét is. A melanoma a bőrdaganatok legveszélyesebb formája, és kialakulását az UV-sugárzás igazoltan provokálja. „Azonban még a legveszélyesebb bőrdaganat, a melanoma is teljes biztonsággal gyógyítható egy egyszerű sebészi kimetszéssel, akkor, ha időben észreveszik. Emiatt is fontos, hogy vigyázzon bőrére, használjon megfelelő fényvédelmet, és rendszeresen járjon anyajegy- és bőrrák szűrésre” - fejezi be a szakértő. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra