#ÉLETEM

Így fejleszti az agyat a szerelem

2015. március 26., csütörtök 21:04

A szerelem mentális káosz, egy őrjöngő hormoncunami, nem meglepő hát, hogy az agyunkban is látható, mérhető változásokat okoz. Az elmúlt évtizedekben az okosok tanulmányozták is a szerelem neurológiáját alaposan, és kiderítették, hogy amikor éppen partnerükre gondolunk vagy a róla készült fotón merengünk, akkor a szerelmes agy jutalmazó és motivációs központja is aktívabb az átlagnál. Most egy, a Frontiers in Human Neuroscience nevű lapban megjelent kutatás azt is megmutatta, hogy ezt az agyi aktivitást nemcsak a partnerre történő tudatos odafigyelés váltja ki, hanem így van ez nyugalomban is, ha éppen szerelmesek vagyunk.

A kísérletben 100 kínai diák vett részt, egy részük éppen szerelmes, más részük éppen nem volt az, a többiek pedig még soha nem tapasztalták meg ezt az érzést. A diákok feladata az volt, hogy próbálják kiüríteni az elméjüket, miközben a kutatók funkcionális MRI segítségével pásztázták az agyukat. Az amerikai és kínai kutatók azt találták, hogy a szerelmes csoport agyában megnövekedett aktivitás mutatkozott a jutalom, a motiváció, az érzelem szabályozásért és a szociális észlelésért felelős területeken. Ez az aktivitás ráadásul annál kifejezettebb volt, minél régebb óta tartott a szerelem. Hasonlóan: a nem szerelmes emberek agya annál kevésbé zsizsgett ezeken a területeken, minél régebb óta nélkülözték az érzelmet. 

shutterstock 195277781

Az izgalmas az egészben az, hogy úgy tűnik, a szerelem hatására a fenti az agyterületeken belül és azok között szorosabb kapcsolatok alakulnak ki, a gyakorlatban pedig a kapcsolatok sűrűsége azt jelenti, hogy az agy fejlődik, jobban, magasabb szinten funkcionál. Hogy miért? Hát azért, mert aktívan használják ezeket a területeket. Szerelmesen az ember figyelmet és energiát fordít arra, hogy odafigyeljen a saját és partnere érzelmi állapotára, ahogy figyelmet fordít az esetleges konfliktusok megoldására is azért, hogy a párkapcsolat hosszú távon is működőképes legyen

A szerelem tehát fejleszti az elmét, az agyban tartós változásokat okoz, melyek mindaddig fennállnak, amíg szükség van ezekre az összeköttetésekre. Aztán elhalnak. De vajon a következő szerelemnél már könnyebben újraalakulnak? Rátanul-e az ember a szerelemre?  Reméljük az agykutatók egyszer majd erre is rájönnek majd. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta