#ÉLETEM

Nem biztos, hogy csak menstruációs görcs!

2015. március 25., szerda 08:38

Március 28-án van az Endometriózis Világnapja, a Worldwide Endomarch, amely a női meddőséget okozó endometriózis betegségre hívja fel a figyelmet. Ehhez kapcsolódva Budapesten március 25-én előadásokkal és ingyenes tanácsadással készülnek a betegség szakértői az Endonap 2015 című rendezvény keretein belül. Az endometriózis felismerése és mihamarabbi kezelése kulcsfontosságú, hiszen ezáltal a nők nem csak a betegség okozta komoly fájdalmaktól szabadulhatnak meg, hanem mert sok esetben ez az oka annak is, hogy nem sikerül teherbe esniük. Ahogy pedig a rózsaszín szalag a mellrák elleni harc nemzetközi jele, úgy most már a sárga szalag is jelentéssel bír: az endometriózis elleni küzdelem szimbóluma.

Mi is az az endometriózis?

Az endometriózis egy olyan kórkép, ahol a méh nyálkahártyája nem csak ott van jelen, ahol megszokott, vagyis a méhen belül. Ebben az esetben, a petevezetékeken keresztül kijutva a méhből, a leggyakrabban a hasüregbe vándorol, hozzátapad a méh külső falához, a petevezetékekhez vagy más belső szervekhez, ami komoly gondokat is okozhat. Ezek a nyálkahártya szigetek ugyanis a ciklus alatt ugyanúgy viselkednek, mint a méh üregében lévő: megduzzadnak, majd vérzés kísértében leválnak. Míg azonban a levált méhnyálkahártya a hüvelyen keresztül ki tud ürülni a menstruációkor, a hasüregben pangó elhalt nyálkahártya hatására gyulladások jöhetnek létre, a kialakult hegek pedig akár meddőséget is okozhatnak. A kórkép esetében a teljes szervezetben fellelhető endometriózis, de a leggyakrabban a kismedence szerveit, a méh izomzatát, a petefészek felületét vagy belsejét, a petevezetőket, a hashártyát, a beleket vagy a húgyhólyagot és akár a húgyvezetéket is érinti. 

„Az endometriózis betegségben szenvedő nők számát világszerte 200 milliónál is magasabbra becsülik. Magyarországon sem ismert pontos adat a betegek számáról, egyes becslések szerint közel 200 ezer nőt érinthetnek az endometriózis tünetei.  Annyit lehet biztosan tudni, hogy a meddő nők mintegy 30 százalékánál ez a betegség állhat a teherbe esés sikertelenségének hátterében” – mondjadr. Fülöp István, a Róbert Kórház Meddőségi és Endoszkópos Centrumának részlegvezető főorvosa.

Mi az az endometrium? 

Endometriumnak nevezik a méh üregét belülről bélelő nyálkahártyát, amely alkalmas a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha nem jön létre terhesség, a menstruációs ciklusnak megfelelően az endometrium zsugorodni kezd, elhal, és vérzés kíséretében lelökődik a méhfalról – olvasható a Róbert Kórház sajtóközleményében.

Fájdalom, meddőség – és a lehetőségek                     

Az endometriózis leggyakoribb tünetei: a fájdalmas menstruáció, középidős fájdalom, menses környéki görcsös bélmozgások, fájdalmas székletürítés, vagy vizelethez kapcsolódó problémák, illetve testhelyzetfüggő fájdalmas közösülés. A kín vagy a jelentkező tünetek hősies elviselése viszont nem a legjobb megoldás, hiszen ez a kórkép sajnos a gyermekvállalást is befolyásolja.

„Az endometriózist jelezheti a menstruáció ideje alatt fellépő haspuffadás is, ám a „legfájdalmasabb” tünet egy nő számára mégis az, ha nem sikerül teherbe esnie. Ez gyakran az a tünet, amely esetben leggyakrabban az endoszkópos műtéti beavatkozás a megoldás, amelynek segítségével eltávolítják az elvándorolt, felesleges szövet szigeteket a szervezetből. A betegség felismeréséig sok esetben 7-8 év is eltelik, ami sokszor rendkívül hosszú idő a babára vágyó hölgyek estében" – fűzi hozzá a szakértő.

A probléma kezelhető!

Bár a betegség kialakulásának pontos folyamata nem ismert, a kezelése többféleképpen is megoldható. Ezek között a gyógyszeres segítség, valamint a műtéti beavatkozás is szerepel. Előbbi esetben a fájdalomcsillapítók mellett a hormontartalmú készítmények vezethetnek célra, míg utóbbi esetben laparoszkópiás eljárással kezelhető a gond – ez a lehető legkisebb bemeneti sebbel járó műtét, így nem terheli meg jelentősen a szervezetet.

Amennyiben a betegség miatt a nő meddővé válik, akkor mindenképpen a műtét a célravezető megoldás. Ennek segítségével a teherbeesés esélye nagyban megnő, akár természetes úton fogant, illetve lombikbébi (IVF) kezelés eredményeként is.

A budapesti ingyenes rendezvény programjai

16.00-16.30 - Dr. Fülöp István meddőségi specialista előadása, majd tanácsadás
17.00-17.30 - Dr. Szabó Ferenc andrológus előadása, majd tanácsadás 
18.00-18.30 - Dr. Soltész Krisztina pszichológus, párterapeuta előadása
 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta