#ÉLETEM

5 illat, amely pozitívan hat a szervezetére

2015. március 10., kedd 14:55

A legtöbb irodában kávéillat terjeng, esetleg a nyomtató tintapatronjának szagát érezni, a szellőztetés hiánya miatti állottságról pedig inkább ne is beszéljünk. Az aromáknak sokszor kevés jelentőséget tulajdonítunk, holott a kedvünket (és ezzel együtt a hatékonyságunkat is) befolyásolják.

Japánban nem ritka, hogy – a napszakoktól függően - illatokkal rázzák fel vagy lazítják el a munkavállalókat, a Takasago parfümcég egyik tanulmánya szerint pedig fele annyiszor gépeltek félre az alkalmazottak akkor, amikor citrommal illatosítottak. A különböző aromákkal már a vásárlókedvünkre is próbálnak hatni (gondoljunk csak a parfümfelhőben úszó Il Bacio di Stilére). A Mashable össze is gyűjtötte, melyik illat hogyan hat önre és az agyára.

1. Rozmaring

A rozmaring a tiszta gondolkodásért, a memória fejlesztéséért és az elme energetizálásáért felel.

01
Fotó: Sean Gallup / Europress / Getty

2. Jázmin

A relaxáló hatása van, csökkenti a feszültséget és ellazítja az idegeket.

02
Fotó: Dea / C.dani / Europress / Getty

3. Citrusfélék

A grapefruit segít leküzdeni a szellemi kimerültséget, a citromnak is élénkítő hatása van, a narancs csökkenti a stresszt, a bergamottolajat pedig depresszió kezelésére is használják.

03
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty

4. Levendula

A levendulának nyugtató hatása van, enyhíti a stresszt és a szorongást.

04
Fotó: Tim Graham / Europress / Getty

5. Borsmenta

A borsmentának energetizáló és frissítő hatása van, és segít az összpontosításban.

05
Fotó: Dea / R. Sacco / Europress / Getty

Ha kedvet kapott az illatosításra, előtte mindenképpen tartsa szem előtt munkahelyének (esetleg otthonának) biztonsági előírásait. Az illatos gyertyák bár jópofák, figyelni kell, hogy eloltsa őket lefekvés előtt vagy amikor elhagyja a házat. Jó megoldás lehet a bambuszpálcás illóolaj, vagy a konnektorba dugható illatosítók. Arra is ügyeljen, hogy – az ablaknyitáshoz hasonlóan – előzetesen kérdezze meg a kollégáit, őket nem zavarná-e a citrus- vagy éppen jázminillat. Ha nemet mondanak, B-tervként még mindig ott vannak az illatosított törlőkendők/zsebkendők, amelyekbe bármikor beleszippanthat, ha úgy érzi, elkél a mentális segítség.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta