#ÉLETEM

A munkanélküliség kellemetlenebb emberré tesz

2015. február 23., hétfő 09:08

Az ember alaptermészetét is megáltoztathatja az, ha munkanélküli lesz; kevésbé lesz nyitott, lelkiismeretes és kevésbé lesz kellemes ember, így még nehezebben talál új munkát. Legalábbis ez derül ki egy friss, a Journal of Applied Psychology nevű szaklapban megjelent kutatásból.

A vizsgálat eredményei ráadásul ellentmondanak annak a közkeletű elképzelésnek is, miszerint a személyiségünk állandó. "A kutatásból kiderült, hogy az olyan külső tényezők, mint a munkanélküliség nagyon erősen befolyásolják a személyiséget, és a munkanélküliség pszichológiája sokkal súlyosabb mint ahogyan azt eddig gondoltuk." mondta Christopher J. Boyce a kutatás vezetője. Boyce és kollégái 6,769 német felnőttet (3733 férfit és 3036 nőt) vizsgáltak, akikkel négy év alatt két olyan tesztet töltöttek ki, ami az alapvető személyiségjegyeket méri fel. A 2006 és 2009 közötti időszakban vizsgált emberek közül 210 volt munkanélküli, 251-en pedig elvesztették ugyan a munkájukat, de kevesebb mint egy év alatt el is tudtak újra helyezkedni. 

A kutatók vizsgálatukhoz a személyiség alapdimenziót mérő ötfaktoros Big Five modellt használták. A Big Five öt faktora mentén (extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, emocionalitás, nyitottság) mindenki jellemezhető, az emberek közötti különbség abban mutatkozik meg, hogy a különböző dimenziókban pontosan hol helyezkednek el. 

Barátságosság

Azt vették észre, hogy a barátságosság a férfiaknál megnőtt a munkanélküliség első két évében, de aztán csökkenni kezdett és hosszú távon alacsonyabb lett mint a munkával rendelkező férfiaknál. A nőknél pedig évről-évre csökkent a barátságossága azoknak, akiknek nem volt munkájuk. "A munkanélküliség korai fázisában az egyének barátságosabbá válnak, ennek oka lehet, hogy hamarabb találjanak új munkát, vagy hogy a körülöttük élőket ezzel engeszteljék ki. De később, mikor egyre több időt töltenek munka nélkül, ezek az motivációs tényezők csökkennek." - mondják a kutatók. 

Lelkiismeretesség

A lelkiismeretesség is csökken, a férfiak esetében lineárisan, azaz minél tovább munkanélküliek, annál jobban csökken a lelkiismeretességi faktoruk, lassan elkezdik élvezni, hogy eltartják őket. A nők esetében viszont a lelkiismeretesség a munkanélküli periódusuk elején és a végén magas, közben pedig egy zuhanás figyelhető meg. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a nők lelkiismeretességet nyernek néhány tipikusan gender-specifikus tevékenységgel, mint például a gondoskodás. 

Nyitottság

Nyitottság tekintetében a férfiak állandóságot mutatnak az első évben, aztán egyre kevésbé voltak nyitottak. A nők nyitottsági szintje a második és harmadik évben erőteljesen zuhant, ám a negyedik évben a tanulmány szerint kicsit javult a helyzet. 

A megoldás a magasabb foglalkoztatottság (lenne)

"A kutatás bizonyítja, hogy a munkanélküliség nem csak egy gazdasági állapot. A munkanélküliek gyakran méltatlan megbélyegzése miatt, a személyiségváltozás elkerülhetetlen, és ezzel általában még távolabb kerülnek a munkaerőpiactól." - mondta Boyce. - "A munkanélküliség csökkentése tehát nem csak gazdasági, de az egyén pszichés egészsége szempontjából is fontos dolog lenne." 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta