#ÉLETEM

Így lehet hajlékony és izmos egyszerre

2015. február 17., kedd 10:56

Rossz a testtartása, folyton fáj a háta? A munkanap végén sajgó derékkal kel fel a székből? Úgy érzi, hogy az egész napos stressz csak ront a helyzeten? Sajnos napjainkban a derékfájás előbb-utóbb a legtöbb embert érinti, korosztálytól és nemtől függetlenül. Ha egész nap görnyedten ül a gépe előtt, ne csodálkozzon, hogy már nem olyan fitt, hajlékony vagy energikus. Bizony még akkor is, ha rendszeresen jár edzeni vagy egészséges életmódot folytat! Ráadásul ha nem figyelünk oda hajlékonyságunkra, a merev ízületek miatt akár a legalapvetőbbnek számító gyakorlatokat sem tudjuk helyesen végrehajtani, ami egyenes út a sérülésekhez. 

Szerencsére van megoldás: a bodyARTtm. És a módszer majdhogynem csodát ígér: szálkás izmokat, ruganyos testet, erős hátat és békés lelket. Hogyan? Buczkó Katalin, az F&M fitness and more oktatója elárulja.  

"A bodyARTtm egy olyan mozgásforma, amely egyszerre táplálja a testet és a lelket. A mozgásanyagát tekintve a jógából veszi fő elemeit, amelyhez a gyógytornából, a japán Do In-ból ismert elemeket kapcsol és speciális légzéstechnika segítségével biztosítja a teljes összhangot az edzés és a relaxáció együttes hatása között. A test nem elhasználódik a sok mozgástól, hanem egyre jobban regenerálódik" - magyarázza az oktató a mozgásforma lényegét.

Edzi a testet és a lelket is

Az óra folyamatos lassú mozgásból, statikus és dinamikus erőelemekből, valamint nyújtó és lazító gyakorlatokból áll és a testet és a lelket egyaránt edzi. A bodyARTtm-ban ugyanolyan fontos szerepet kap az erő, a koordináció és a hajlékonyság, mint a relaxációs- és légzéstechnikák. 

d
Fotó: Nádudvari Petra

Szálkás izmok

"Az edzés során nincs másra szükségünk, mint a saját testünkre. Különböző pozíciókban kell tudnunk megtartani magunkat, ahol kiemelt szerepet kap a törzs izomzatának aktív használata. Nem az egyes izomcsoportok erősítésén van a hangsúly, hanem a teljes test funkcionális egységén, vagyis egy-egy gyakorlat során a teljes test izomzatát dolgozzuk meg" - mondja Buczkó Kata. 

Egyensúly

"Minden mozdulat tudatos és kontrollált. A pozíciók kitartása közben folyamatosan fenn kell tartani az egyensúlyt, így kénytelenek vagyunk saját magunkra koncentrálni, ami segít, hogy könnyebben az edzőterem ajtaján kívül hagyjuk a mindennapi problémáinkat."

Hajlékonyság

"Minden pozícióban a teljes ízületi mozgástartomány kihasználásán van a hangsúly. Ehhez szorosan köthetőek a különböző légzés technikák, amelyek alkalmazása segíti egyrészt a gyakorlatok végrehajtását, másrészt az egyes pozíciókban való elmélyülést, ellazulást."

Megnyugtatja a lelket

"A bodyARTtm tehát erősíti a törzsizomzatot, komplexen fejleszti az erőt, állóképességet, testtudatot. Mégsem ez a fő ok, amiért én ezt a mozgásformát ajánlom, hanem azért, mert az óra alatt teljesen hatalmába kerít a flow érzése. Az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. A bodyARTtm lassú mozgása révén könnyen követhető és gyakorlatai skálázhatóak, így minden résztvevő edzettségi szinttől függetlenül át tudja adni magát ennek az érzésnek" - vallja az oktató. 

unnameds
Fotó: Nádudvari Petra

Hogyan segíti a fogyást? 

Önmagában ez az edzéstípus nem fogyaszt, de nagyon sok pozitív hatása van. Ha hajlékonyabb, akkor a következő edzésen nagyobb mozgástartományban tudja végrehajtani a gyakorlatokat, ezért az izomfejlődés szempontjából is nagyon fontos. Amellett, hogy a megfelelően és rendszeresen nyújtott izomzat sokkal rugalmasabb, kevésbé sérülékeny, nagyobb erőkifejtésre képes, tehát összességében sokkal hatékonyabbá teheti az edzést, ezáltal a fogyókúrát is. 

Kollégáink is kipróbálták

"Megdöbbentem, hogy a legalapvetőbb gyakorlatokat sem tudtam helyesen elvégezni, pedig rendszeresen sportolok és azt hittem, jól csinálom. Nagyon sokat tanultam az órán az edzés közbeni helyes légzésről és a testtudatom is fejlődött. Nem mellesleg 10 perc után úgy éreztem, hogy végre kilazult a hátam, és már egyáltalán nincs az a merev, fáradt érzés a testemben. Mintha nem fáradtabb, hanem sokkal fittebb lettem az óra végére. És a lelki  dologban is lehet valami, mert úgy aludtam este, mint a bunda, pedig nagyon rossz alvónak tartom magam. Ó, és aki azt gondolja, hogy mivel ez egy lassú óra ezért laza is, az nagyon téved" - írta munkatársunk, aki Buczkó Katalin óráján járt. 

A nagyobb fitneszrendezvényeken pedig más kollégák is kipróbáltak már több bodyARTtm órát is, ezekről itt és itt olvashat. 

  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta