#ÉLETEM

Így segítenek a testápolók a száraz bőrön!

2015. február 2., hétfő 11:36

Késő ősszel és télen a kinti hideg és a benti száraz, de meleg levegő tönkreteszi a bőrünket. Nincs mit tenni, ilyenkor tényleg gyakran elő kell venni a testápolót és a többi hidratálókrémet. Ha érdekli, hogyan is működnek ezek a termékek, akkor nézze meg a hajtás után az American Chemical Society videóját!

Az American Chemical Society a Reactions című videósorozatában bemutatja, hogyan is működik a kémia a mindennapokban. Az egyik aktuális részben azt magyarázzák el, hogyan segítenek a hidratálókrémek, ha száraz és repedezett a bőrünk. 

Első lépésként tisztázzák, hogy a vérerek csak a bőr középső rétegéig, az irháig hatolnak, és a nedvesség a felhámon, vagyis az epidermiszen keresztül távozik. A krémek feladata pedig az, hogy a nedvességet megtartsák ebben a legfelső rétegben. 

A hidratáltságot biztosító anyagoknak egyébként három típusa van, és a termékek többsége mindháromból tartalmaz valamennyit. 

- Az okklúzív típusúak működési elve egyszerű, réteget képeznek a bőr felszínén, így a nedvesség nem tud távozni, pontosabban a hosszú szénláncokat tartalmazó molekulák taszítják a vizet, így az marad ahol van. Ilyen termék például a vazelin, ami 98 százalékban megszünteti a szárazságot, de kissé fura lenne, ha télen mindenki tetőtől-talpig vazelinesen közlekedne. 

- Az emolliens típusúak vagyis lágyítók behatolnak a bőrbe és puhává varázsolják azt. Hasonló vegyületekből állnak mint az első csoport, például hosszúláncú zsírsavakból. A hatóanyagaik között szerepel a repcepolaj és a glikol- sztearát. A bőr legfelső rétege olyan mint egy fal, amiben a korneociták (biológiailag elhalt sejtek mag nélkül) a téglák, a lipidek pedig a malter. Ez a réteg védvonalként működik, és van ahol vastagabb (pl. a tenyéren), van ahol pedig vékonyabb (pl. az arcon). Ha csökken a levegő nedvességtartalma, annyi a lipidmalternek, de a krémek segítenek visszaállítani a felső réteg struktúráját. 

- A humektáns szerek az epidermiszbe "vonzzák" a nedvességet a bőr mélyebb rétegeiből. Ilyen például a hiarulonsav vagy a glicerin

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta