#ÉLETEM

Tanuljon meg helyesen fekvőtámaszozni!

2014. november 18., kedd 14:52

Hány fekvőtámaszt tud nyomni? Húszat, harmincat, esetleg ötvenet? Na és ebből hányat tud szabályosan megcsinálni? Cikkünkből most megtanulhatja, hogy kell szabályosan végrehajtani a fekvőtámaszt, és ha ebből 10 ismétlést meg tud csinálni, már remek a kondija!

„A szabályosan kivitelezett fekvőtámasz karhajlítással az egyik legjobb saját testsúlyos alapgyakorlat, amellyel a felsőtestet edzhetjük. Egyrészt azért, mert összetett mozdulat, így egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztathatunk: a kar-, a mell-, a hát-, a vállöv- és a törzs izmait egy időben edzhetjük. Másrészt a fekvőtámaszhoz semmilyen eszköz nem szükséges, bármikor, bárhol végezhetjük" – mondta el Vigh Domonkos, az F&M fitness and more személyi edzője, aki gyakorlati tanácsokkal is ellátott minket, hogyan végezzük el helyesen és egyben hatékonyan a fekvőtámaszt. 

A fekvőtámasz éppen összetettsége miatt népszerű, az általános iskolai tornaórákról, de az amerikai hadsereg alakulatainak kiképzéséről sem hiányozhat.

Nehezítés zsámollyal, emelvénnyel

Tucatnyi variációja ismert, végezhetjük széles-, szűk-, extrém módon szűk kartartással, a nők és a kezdők könnyített fekvőtámaszokat nyomhatnak térdelve, a profibbak nehezíthetik a gyakorlatot azzal, hogy a lábaikat egy kis emelvényre, zsámolyra, ágyra, székre helyezik.

„A szabályos végrehajtás azért fontos, mert így elkerülhetjük a sérüléseket. Ráadásul nemcsak az időnket pazaroljuk ilyen-olyan karhajlításra emlékeztető fél-fekvőtámaszokkal, hanem valóban edzünk és pár hét alatt tényleg jelentősen növelhetjük erőszintünket" – hangúlyozta a személyi edző. 

Kiinduló helyzet

A fekvőtámasz a gyakorlat kiinduló helyzetéről kapta nevét. Helyezkedjünk el a földön, testünk a tenyerünkön és a lábujjainkon (könnyített fekvő esetén a térdünkön) támaszkodjon. A karok a vállak alatt helyezkedjenek el, az ujjak előre nézzenek, a test a tarkótól a sarokig egyenest alkosson. Nagyon fontos, hogy már a támaszhelyzetben dolgozik a testünk szinte minden izma, a hát-, törzs-, farizmoknak, és az összezárt láb izmainak is feszesnek, tónusosnak kell lenniük a kiinduló helyzetben és a gyakorlat végrehajtása közben is.

Karhajlítás

MG 2407

A testünk, törzsünk, lábunk izmait végig feszesen tartva hajlítsuk be a karunkat. Mellkasunk csaknem érinti a talajt. A karhajlítás és nyújtás alatt a csípőnk nem eshet be, és nem is emelhetjük ki túlságosan (a hasizmok megfeszítésével érhetjük el, hogy derekunk végig egyenes legyen, ne homorú vagy domború a gyakorlat végrehajtása során). Ha szabályos és valóban hatásos karhajlítást szeretnénk végezni, karunkat valóban hajlítsuk be és teljesen nyújtsuk ki teljesen minden ismétlésnél.

Az edző tippje

Ne feledje, 5 szabályos fekvőtámasz karhajlítással többet ér, mint 50 szabálytalan. Érdemes személyi edző segítségét kérnie a kivitelezéshez. Ha pedig már elsajátította a szabályos fekvőtámasz technikáját, és szeretné fejleszteni erőszintjét, itt egy remek program!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta