Tanuljon meg helyesen fekvőtámaszozni!

Hány fekvőtámaszt tud nyomni? Húszat, harmincat, esetleg ötvenet? Na és ebből hányat tud szabályosan megcsinálni? Cikkünkből most megtanulhatja, hogy kell szabályosan végrehajtani a fekvőtámaszt, és ha ebből 10 ismétlést meg tud csinálni, már remek a kondija!

„A szabályosan kivitelezett fekvőtámasz karhajlítással az egyik legjobb saját testsúlyos alapgyakorlat, amellyel a felsőtestet edzhetjük. Egyrészt azért, mert összetett mozdulat, így egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztathatunk: a kar-, a mell-, a hát-, a vállöv- és a törzs izmait egy időben edzhetjük. Másrészt a fekvőtámaszhoz semmilyen eszköz nem szükséges, bármikor, bárhol végezhetjük" – mondta el Vigh Domonkos, az F&M fitness and more személyi edzője, aki gyakorlati tanácsokkal is ellátott minket, hogyan végezzük el helyesen és egyben hatékonyan a fekvőtámaszt. 

A fekvőtámasz éppen összetettsége miatt népszerű, az általános iskolai tornaórákról, de az amerikai hadsereg alakulatainak kiképzéséről sem hiányozhat.

Nehezítés zsámollyal, emelvénnyel

Tucatnyi variációja ismert, végezhetjük széles-, szűk-, extrém módon szűk kartartással, a nők és a kezdők könnyített fekvőtámaszokat nyomhatnak térdelve, a profibbak nehezíthetik a gyakorlatot azzal, hogy a lábaikat egy kis emelvényre, zsámolyra, ágyra, székre helyezik.

„A szabályos végrehajtás azért fontos, mert így elkerülhetjük a sérüléseket. Ráadásul nemcsak az időnket pazaroljuk ilyen-olyan karhajlításra emlékeztető fél-fekvőtámaszokkal, hanem valóban edzünk és pár hét alatt tényleg jelentősen növelhetjük erőszintünket" – hangúlyozta a személyi edző. 

Kiinduló helyzet

MG 2403

A fekvőtámasz a gyakorlat kiinduló helyzetéről kapta nevét. Helyezkedjünk el a földön, testünk a tenyerünkön és a lábujjainkon (könnyített fekvő esetén a térdünkön) támaszkodjon. A karok a vállak alatt helyezkedjenek el, az ujjak előre nézzenek, a test a tarkótól a sarokig egyenest alkosson. Nagyon fontos, hogy már a támaszhelyzetben dolgozik a testünk szinte minden izma, a hát-, törzs-, farizmoknak, és az összezárt láb izmainak is feszesnek, tónusosnak kell lenniük a kiinduló helyzetben és a gyakorlat végrehajtása közben is.

Karhajlítás

MG 2407

A testünk, törzsünk, lábunk izmait végig feszesen tartva hajlítsuk be a karunkat. Mellkasunk csaknem érinti a talajt. A karhajlítás és nyújtás alatt a csípőnk nem eshet be, és nem is emelhetjük ki túlságosan (a hasizmok megfeszítésével érhetjük el, hogy derekunk végig egyenes legyen, ne homorú vagy domború a gyakorlat végrehajtása során). Ha szabályos és valóban hatásos karhajlítást szeretnénk végezni, karunkat valóban hajlítsuk be és teljesen nyújtsuk ki teljesen minden ismétlésnél.

Az edző tippje

Ne feledje, 5 szabályos fekvőtámasz karhajlítással többet ér, mint 50 szabálytalan. Érdemes személyi edző segítségét kérnie a kivitelezéshez. Ha pedig már elsajátította a szabályos fekvőtámasz technikáját, és szeretné fejleszteni erőszintjét, itt egy remek program!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek