#ÉLETEM

Mi ez a halloween és miért jó ez nekünk?

2014. október 29., szerda 11:21

Mindjárt itt a Halloween, ami kb. olyan, mint nálunk a halottak napja, csak sokkal kevésbé szomorú. Az angolszász világban vannak olyan helyek, ahol sokkal nagyobb buli, mint a szilveszter: a rémek október utolsó napján szabadulnak el Írországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Mi meg csak majmoljuk őket?

A halloweent eleinte a brit szigetek katolikus részein ünnepelték, elsősorban Írországban. Innen terjedt tovább a 19. században a rengeteg ír kivándorlóval az Egyesült Államokba. Tőlük vette át szép lassan az egész észak-amerikai kontinens és lett mára Amerika és Kanada egyik legnagyobb népünnepélye.

Ugyanakkor több kultúra - a pogánytól az aztékon át a keltáig - tekintette október utolsó és november első két napját olyan időszaknak, amikor a halottak visszatérnek a földre. Ez a néhány nap a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe. A legelterjedtebb magyarázat szerint ősi kelta hagyományokból alakult ki a halloween. Maga az elnevezés az All Hallow's Eve kifejezésből ered, ami "mindenszentek éjszakája".

Miért éppen a tök?

A halloween jelképe a vicces tekintetű / rémisztő töklámpa, amit angol nyelvterületen nem halloween-töknek hívnak, mint nálunk a nagyobb üzletláncok, hanem Jack O'Lantern a neve és Írországból származik. A nevét állítólag egy Jack Oldfield nevű gonosz, részeges embertől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy a lelke nem fog a pokolra kerülni, csakhogy Jacket a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott neki, amit egy marharépába rakott, és meggyújtott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában – és őket követve világszerte - időközben a marharépát a látványosabb tök váltotta fel, amit manapság világszerte nagy vehemenciával farag boldog-boldogtalan, hogy aztán a belsejébe gyertyát helyezzen.

Olyan, mint a szilveszter

Valamennyi ország közül Írország az egyik legnagyobb ünneplő: úgy kell elképzelni az ünnepet, mint nálunk egy vadabb szilvesztert, de előtte már bő egy héten át „díszítik” az emberek a házaikat a lehető legrémisztőbbre: műpókháló, műcsontvázak, rémalakok és persze világító tökök lepik be a kerteket; és ehhez az üzletek lelkesen asszisztálnak. Már október elejétől tömegével árusítják a kiegészítőket.

A gyerekek ünnepe is ez: sorba járják a felcicomázott házakat, és legalább annyi édességet gyűjtenek be pár óra leforgása alatt, mint nálunk a kisfiúk húsvétkor. Bekopognak, és azt mondják a lakóknak, hogy trick or treat, amire az ajtónyitók visszakérdezhetnek, hogy mi a trick, azaz a csíny, de gyakoribb, hogy egyből hozzák a gyerekeknek az édességeket (vagyis a treat-et).

A felnőttek farsangra emlékeztető módon buliznak az utcákon és pubokban, sokan tábortüzet raknak a városok határaiban, és ahogy ez az íreknél lenni szokott, derekasan berúgnak.

Utcai ünneplés Észak-Amerikában, majmolás Európában

Észak-Amerikában is megy a trick or treat, de ott még erősebb a jelmezes felvonulás, az utcai evés-ivás-mulatozás. A világ legnagyobb halloweenbuliját New Yorkban, a Greenwich Village-ben rendezik évről-évre, átlag kétmillió ember ünnepel ilyenkor az utcákon. 

A kilencvenes évek óta terjed a halloween szokása főleg amerikai hatásra az európai kontinensen is – és talál az utánzókon kívül bőven kritikus hangokra is.  Az, hogy ma már nemcsak az angolszász világ ünnepli, elsősorban a tömegmédiának köszönhető. És hogy ez nekünk, magyaroknak miért jó? Nos, hozzánk az egészből jellemzően az október utolsó napjára eső bulik értek el valamint a töklámpás farigcsálása. Utóbbi biztosan jó, hiszen fejleszti a kézügyességet. De legyünk óvatosak, mert gyúlékony!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta