Utazzon el, és hosszabbítsa meg a nyarat!

3 hely, ahol napsütéssel és élményekkel töltekezhet novemberben

Már előre utálja a közelgő borús és hideg hónapokat? Utazzon el mostanában melegebb éghajlatra, hogy napsütéssel és izgalmas élményekkel feltöltekezve vághasson neki a téli időszaknak! Három olyan célpontot mutatunk, ahol az ősz vége és a tél eleje még igazán barátságosnak mondható. Persze nem állítjuk, hogy ezeken a helyeken novemberben is strandidő fogadja majd, de azt igen, hogy ott sokkal jobb lesz, mint itthon.

Tunézia: irány a Szahara!

Pontosan egy éve, október elején töltöttünk el egy hetet Tunéziában, és olyan szerencsénk volt, hogy Dzserba szigetén tökéletes strandidő várt ránk. Így aztán egyrészt megbizonyosodhattunk róla, hogy utószezonban is tud ezerrel sütni a nap, másrészt a városnézés és tevegelés mellett a pancsolásnak is adhattunk.

Repülőnk Tuniszban szállt le, majd a Szahara felé vettük az irányt, végül a már említett Dzserbán pihentük ki a korábbi napok fáradalmait – ezt az útvonalat melegen ajánljuk mindazoknak, akik egy tengerparti all inclusive resortnál többet szeretnének látni Tunéziából. Tunisz környékén a jellegzetes, fehérre meszelt falairól és kék ablakairól, valamint remek shoppingolási lehetőségeiről nevezetes Sidi Bou Saidot, illetve Karthágó romjait érdemes megnézni.

A Szahara kapuját, Tozeur oázisát kényelmesen, belföldi repülőjárattal, vagy kalandosabban, terepjárón is megközelíthetjük a fővárosból – mi kényszerűségből ez utóbbit választottuk, de nem szívesen újráznánk. Viszont a végtelen Szahara kő- és homoksivataga, a homokdűnék a lenyugvó nap fényében, a tevecsapatok és a datolyaligetek miatt mindenképpen megéri ellátogatni ide. És persze ha már itt vagyunk, Tozeur belvárosát és piacát is érdemes végigjárni. Innen szintén terepjárón mentünk tovább Dzserbáig a hihetetlen holdéli tájnak tetsző sós tó, a Chott el Jerid érintésével. Ha kedvet kaptak ehhez a túrához, vagy legalábbis a láblógatós, strandolós részéhez, erre olvassanak tovább.

Olívaszüret Toszkánában

Szintén saját tapasztalatból mondjuk: Olaszországban, azon belül is Toszkánában feledhetetlen az ősz. A dimbes-dombos, olívaligetes, háttérképnek is tökéletes toszkán táj ilyenkor tarka ruhát ölt, szeptembertől a szőlőt szüretelőktől, novemberben pedig az olívaszüret miatt nyüzsög a környék. Aki szeret fényképezni, zseniális fotótémát jelentenek a dűlőkön dolgozók, és a sárga-barna-zöld ezernyi árnyalatában pompázó táj. Érdemes korán kelni: a reggeli köd még misztikusabbá teszi majd képeket.

A táj mellett mindenképp érdemes időt szánni a legszebb toszkán városokra is. Kedvenceink Siena kagyló alakú főterével és mókás csíkos tornyú katedrálisával, és San Gimignano középkori hangulatával, zseniális boraival (egy pohár Vernaccia di San Gimignano kötelező) és különleges lakótornyaival. Akinek több ideje van, Luccát, Pisát és persze Firenzét se hagyja ki! Szuvenír vásárlásához itt adtunk korábban tippeket, ingyenes firenzei városnézéshez pedig erre talál ötleteket.

Feledhetetlen kirándulás Andalúziában

Budapestről legegyszerűbben és legolcsóbban fapados repülőjárattal juthatunk a legközelebb Andalúziához: jelenleg a Wizz Air üzemeltet járatot Malagába. Egy-két napot kifejezetten tanácsos erre a szép városra szánni, amely annak ellenére megőrizte báját, hogy kikötőjébe naponta hatalmas tengerjáró hajók kötnek ki, melyről turistahordák özönlenek a városközpontba, főszezonban pedig a Costa del Solra érkező nyaralóturisták súlyosbítanak a helyzeten.

Mindezek ellenére egyáltalán nem kellemetlen élmény Malagában turistáskodni, sőt! Korzózzanak egyet a botanikus kertnek is beillő parti sétányon, nézzék meg az egykori mór erődöt, az Alcazabát, de Picasso szülőházát is érdemes megnézni. Persze ha ennyire közel vagyunk a közcímben említett mesés Andalúziához, vétek lenne úgy hazamenni Malagából, hogy nem kirándultunk el az erődjéről híres Granadába, a zegzugos utcáiról és mecsetjéről nevezetes Córdobába, vagy éppen a neve ellenére kifejezetten festői Rondába. Felkeltettük az érdeklődését? Malagai tippjeinket itt, granadai és córdobai élménybeszámolónkat pedig itt találja.

A várható legalacsonyabb és legmagasabb hőmérséklet (Celsius-fokban)

   október november
Tunézia (Tozeur) 18-28 12-22
Tunézia (Dzserba) 19-27 14-21
Spanyolország (Andalúzia - Córdoba) 12-25 12-20
Olaszország (Toszkána - Siena) 13-20 8-15
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek