Ezentúl biztosan jól fog aludni!

A mindennapos stressz, a ránk nehezedő feladatok és megannyi dolog miatt sokan túlterheltek érzelmileg és szellemileg is, ilyen állapotban viszont képtelenség nyugodtan aludni. Ja, nemhogy nyugodtan aludni, elaludni is lehetetlen. 

Az elmúlt években kutatások ismételten kimutatták, hogy a kialvatlanság az alkoholos befolyásoltsággal szinte teljesen azonos tüneteket okoz: mindkét esetben lassul a reakcióidő, az ítélőképesség is károsodik, és az intelligencia is csökken. Itt az ideje kijózanodni – javasolja a Psychology Today –, legalábbis, ami az alvászavart illeti.

Intoxikáció

Egy pszichoaktív szer fogyasztása utáni állapot, amely a tudatállapot, gondolkodás, észlelés, ítélõképesség, érzelmek és magatartás vagy más lélektani és élettani folyamatok, reakciók zavaraiból áll. 

Forrás: NFSZ.hu

Ezek mind azt eredményezik, hogy rosszabbul teljesítünk a munkahelyünkön, könnyebben kijövünk a sodrunkból, ha a gyerek „rossz fát tesz a tűzre”, és idegesebben/figyelmetlenebbül vezetünk. Íme öt tipp, hogy el tudja kerülni ezt az állapotot, vagy legalábbis ne a kialvatlanság miatt legyen dekoncentrált.

Relaxáljon a feje tetejétől a lábujjáig

progresszív izomlazítás körülbelül 15 percet vesz igénybe, és semmi mást nem kell tennie, mint megfeszíteni az izmait, amennyire csak tudja, majd teljesen ellazítani. A lábujjaktól felfelé haladva, egészen a feje búbjáig kell végeznie ezt a feladatot. Bizonyított tény, hogy e módszer segítségével teljes nyugalmi állapotba hozhatja testét, amivel kifejezetten javítja az alvás minőségét is. Rengeteg videó mutatja, hogyan lehet elsajátítani a mozdulatsorokat és technikákat – ez az alábbi is egy ilyen, nézze végig!

Halvány fények

A Harvard Medical School (a Harvard medikus szaka) alvási szokásokat megfigyelő laboratóriumában nemrég kimutatták, hogy az erős fényviszonyok káros hatással vannak az alvásra. A kék fény különösen veszélyes, ugyanis éberséget idéz elő – ahelyett, hogy mély álomba szenderülnénk – emiatt lehet egyébként éjszaka, a képernyők kék fényénél tökéletesen dolgozni. Ha viszont tényleg jól szeretne aludni, időben kapcsoljon ki minden fényforrást a lakásban: televíziót, lámpákat, számítógépet, és igen, a mobiltelefont, táblagépet is. Ha olvasna elalvás előtt, használjon e-book olvasót a hagyományos lámpa–könyv-kombó helyett, ennek a képernyővilágítása ugyanis speciális, nem olyan színárnyalatú, mint a táblagép kékes fénye.

Gondoljon valami kellemes dologra

Egy ingerdús, fizikailag is strapás nap végén hiába érzi úgy, jólesne az alvás, nem biztos, hogy menni fog: az agyát ugyanis még pörgetik a feldolgozás alatt lévő információk. Ilyenkor roppant nehéz feladat kiüríteni az agyat - elterelni a gondolatait sokkal könnyebb. Képzelje el magát valami kellemes helyen; álmodozzon olyan dolgokról amelyek megnyugtatják és kikapcsolják, vagy próbálja ki az elsőként említett meditációs-lazítós gyakorlatot. Sokkal egyszerűbben tud így elaludni.

shutterstock 111993929

Tartsa hűvösen a szobát

A szervezet többek közt a testhőmérséklet folyamatos csökkenésével is készül az elalvásra. A trükk, amivel besegíthet neki, ezáltal az álomba merülést is könnyítheti, hogy kellemes, meghitt félhomályban, forró vízzel zuhanyozzon le, a szobát pedig hűtse le annyira, hogy enyhén borzongon, mielőtt magára nem húzza a takarót. A hőmérsékletváltozás nem csak az elalvást könnyíti meg, de hosszabb és pihentetőbb alvást is biztosít.

Írjon le három jó dolgot

Ezt az egyszerű és hatékony gyakorlatot dr. Martin Seligman fejlesztette ki. Annyit kell tennie, hogy leír három olyan dolgot, amit aznap megoldott, illetve azt is fejtse ki, hogy miért alakultak olyan jól a dolgok ezekben az ügyekben. Ezek a feljegyzések segítenek összefoglalni, hogy mi történt önnel az elmúlt nap alatt – kizárólag a jó dolgokra fókuszálva. Ezzel az agya "továbbpörgését" tudja lecsendesíteni, és mivel pozitív emlékekkel foglalja el, egyben meg is nyugtatja.

shutterstock 173978063
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek