#ÉLETEM

A pesszimistának hiába szajkózza, hogy az élet szép

2014. június 28., szombat 15:23

Az élet szép. Mindenben meg kell látni a jót. A pohár félig tele. A pozitív gondolkodás az egészség és a boldogság titka. Hallottuk már ezeket eleget, nem véletlenül, az élet ugyanis sokkal szebb és vidámabb úgy, ha az ember képes annak is látni. A pozitív gondolkodás motivál, előrevisz, ami csodás, csak az a baj, hogy sokak számára egyszerűen nem megvalósítható. Legalábbis nem úgy, hogy valaki felszólítja őket: legyenek már egy kicsit pozitívabbak. 

Egy vizsgálatban a pozitív és negatív gondolkodás során zajló agyi folyamatokat pásztázták, méghozzá úgy, hogy nyomasztó képek nézegetése közben arra kérték a kísérletben résztvevő nőket: próbáljanak a képekhez pozitív gondolatokat társítani.Ez egyébként nem volt különösebben könnyű feladat, hiszen a képek között szerepelt többek között egy maszkos férfi is, aki éppen kést szorít egy nő torkához. (Ön milyen pozitív képet társítana ehhez? Lindát, aki egy rúgással kiüti a pasi kezéből a kést és a földre kényszeríti? Önkéntesen vállalt szado-mazo játékot? Mit?)

shutterstock 88951609

Nem meglepő módon azok az emberek, akik általában is pozitívabban gondolkoznak, könnyebbnek találták ezt a feladatot, mint szorongó, depressziós tüneteket mutató társaik. És ez nemcsak a személyes beszámolókból derült ám ki, a pozitív gondolkodású emberek agyában a klassz képek erőltetésének hatására mérhetően csökkentek az aggodalom, a félelem és a szorongás agyi mutatói. Az izgalmas az, hogy mi történt a többiek agyában. „Az aggodalomra hajlamos emberek eleméjében a feladat visszafelé sült el, azaz a negatív érzéseik erősödtek” – állítja Jason Moser pszichológus, a kutatás vezetője. A miértre mondjuk nem adott választ a kutató, de a jelenség mögött talán az állhat, hogy aki gyakran aggódik, szorong, az nemcsak a körülötte lévő világban, de saját magában is bizonytalan. Így, ha eleve a személyiségétől távol eső, nehéz feladatot kap, arra egyszerűen durván rágörcsöl, a szorongás pedig erősödik. 

Tehát ahhoz, hogy az alapból negatív emberek gondolkodását pozitívba fordítsuk, kevés szembesíteni őket pesszimizmusukkal, ahogy kevés az is, ha felszólítjuk őket a pozitív gondolkodásra. A berögzült működésmódok megváltoztatásához ennél sokkal több kell. Leginkább profi segítség.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta