#ÉLETEM

A konyha 10 legkoszosabb pontja

2014. május 27., kedd 10:06

A konyha piszkos. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy minden rendben van benne, ragyog a mosogató és sehol egy morzsa. A National Sanitation Fundation (NSF) nevű független népegészségügyi és környezetvédelmi szervezet jelentése szerint a konyhában van a legtöbb baktérium - írja a Huffington Post.

Nyugalom, nem kell a hipó

A szalmonella, a lisztéria, E.coli, a penész vagy az elszaporodott élesztőgombák ott rejteznek a konyhában, és könnyen okozhatnak olyan megbetegedéseket, amiket persze az ember egészen addig nem vesz komolyan, míg át nem esik rajtuk.

A vicces nevű Dr. Germ (ez csírát jelent), teljes nevén dr. Charles Gerb, az Arizonai Egyetem mikrobiólógus professzora megmutatta, mely az a tíz terület, amire érdemes figyelni, bónuszként pedig a baktériumok eltüntésére is ad ötleteket segítőtársa, Cheryl Luptowski segítségével.

1. Szivacsok és törlőrongyok - E.coli 

AZ NSF vizsgálatai alapján a szivacsok és törlőrongyok 75 százaléka szennyezett coliform baktériumokkal, ide tartozik többe közt a szalmonella és az E.coli is, ami csak azért érdekes, mert szinte kizárólag ürülékből származik, és súlyos megbetegedést okozhat.

Megoldás: 30 másodpercre dobja be a mikrohullámú sütőbe a szivacsokat, ezzel kiirtja a legtöbb baktériumot - ajánlja dr.Germ.

2. Mosogató - E.coli

Naná, hogy azt hitte, ez a legtisztább területe a konyhájában, hisz naponta használja? Pedig a mosogatók 45 százaléka coliform baktériumokkal szennyezett.

Megoldás: fertőtlenítse mosogatás után gondosan a mosogatótálcát, akár ecettel, akár valamilyen baktériumgyilkos szerrel, majd törölje szárazra.

3. A hűtő zöldségtároló rekeszei - szalmonella, lisztéria, penész és élesztő

Nedves környezetben jól szaporodnak a baktériumok, még a hideg sem állíthatja meg őket. Ezért is kellene külön helyen tárolni a húst, a halakat, és a zöldséget. Ráadásul az azonnali fogyasztásra alkalmas ételeket és a mosatlan dolgokat ne keverjük össze. Ha ez nem lenne elég, a hűtők úgy vannak kitalálva, hogy más hőfokot ajánlott használni a hús- és tejtermékeknek, mást a zöldségeknek és gyümölcsöknek. 

Megoldás: Szedje ki a tárolórekeszeket, és enyhe fertőtlenítővel törölje ki, vagy hagyja ecetes (20%) vízben ázni egy darabig. Törölje ki, hogy ne maradjon nedves, majd szárítsa meg jól, mielőtt visszapakolja bele a jól kiválogatott, csakis ép zöldséget és gyümölcsöt.

4. A hűtő húsrészlege -nszalmonella, E.coli, élesztő és penész

A cikk az amerikai hatalmas hűtőkből és háztartásokból indul ki, de azért nekünk sem árt néha lepucolni a rácsot vagy üveget - kinek milyen a hűtője. A fenti tanácsokat megfogadva elkerülheti a főleg nyáron lecsapó fertőzéseket

Megoldás: Az üveget könnyű tisztítani, egy alapos csutakolás után mehet vissza a hűtőbe, ha vészes a helyzet, a kádba vizet engedve lehet beáztatni. Ez javasolt a rácsos megoldású hűtők esetén is, forró víz és mosószóda keveréke lehozza a koszt, és a baktériumok ellen is jó hatású. A húst pedig vásárlás után tegye be a papírból műanyag dobozba, vagy szedje adagokra és fagyassza le.

shutterstock 122491663

5. Vágódeszka - E.coli

Az NSF felmérése szerint a vágódeszkák 18 százaléka fertőzött coliform baktériumokkal. Dr. Germ ezért azt ajánlja, amit a szakácsok is alkalmaznak: legyen külön deszkája a húsoknak, a halaknak, a zöldségnek és a tejtermékeknek. Szerencsére ma már számos színben kaphatóak vágódeszkák, ezért érdemes a megkülönböztetés miatt más-más színt venni - már ha műanyagot használna. 
Forró vízes és szappanos ledörzsölés bőven elég, majd jöhet az alapos szárítás. Műanyag deszka esetén nyugodtan tegye be időnként a mosogatógépbe, ha 65 fokos programot indít.

6. Konyhagépek alkatrészei - szalmonella, E.coli, élesztő és penész

Vannak olyan jól kitalált gépezetek, melyek nehezen takaríthatóak, mert nem szedhetőek szét megfelelően, így csodálatos lakóhellyé válhatnak a baktériumok számára.

Megoldás: Erre az egyetlen módszer, hogy vásároljon olyan gépeket, melyeket teljesen szét lehet szedni és ki lehet takarítani, erre legmegfelelőbb a mosogatógép. Persze ha ez utóbbi nincs, akkor sem kell kétségbeesnie, öblítse el gondosan minden használat után a tartályt vagy a kést, különösen akkor figyeljen oda az alapos tisztításra, ha tejféléket vagy húst dolgoz fel. Mielőtt elrakná, szárítsa ki a kiegészítőket - tanácsolja Lupotwoski, dr.Germ szerzőtársa.

7. Munkapult - E.coli

Már megint itt vannak a fránya számok, a vizsgálatok szerint 32 százalékban találtak coliform baktériumokkal fertőzött munkapultokat.

Megoldás: Mielőtt nekiállna és a (most már tudja, szintén fertőzött) szivaccsal vagy ronggyal esne neki a pultnak, álljon meg egy pillanatra, és gondolja végig a dolgokat. Jobban jár, ha papírtörlővel dolgozik, amelyre némi fertőtlenítőt tesz.

8. Konzervnyitó - szalmonella E.coli élesztő és penész

Tegye a szívére a kezét, hányszor takarította le életében a konzervnyitóját?

Az egyszerű lemosás ebben az esetben nem sokat ér, mert a konzervnyitó közvetlenül érintkezik az élelmiszerrel rossz esetben a macskakaja zseléje és a libamájpástétom is találkozik egymással.

Megoldás: A nagyon rendesek minden használat után tegyék a mosogatógépbe a konzervnyitót, illetve áztassák be forró, mosogatószeres vízbe, mossák el, majd alaposan szárítsák meg.

shutterstock 153242900

9.Gumi spatula - E-coli, penész és élesztő

A legjobb, ha a szétszedhető a fej és a nyél, mert akkor lehet alaposan letisztogatni. Ha mégse ilyenje van, akkor se essen kétségbe, van remény.

Megoldás: Mosogatógép, mosogatógép, mosogatógép - mondaná volt Luptowski. Ha nincs, akkor alaposan takarítsa le, főleg a nyél és a gumi/szilikon találkozásánál.

10. Műanyag ételtartó, tetővel - szalmonella, élesztő, penész

Könnyen beeszik magukat a bacilusok a műanyagdoboz oldalába, vagy ahol a tető és a doboz találkozik, főleg ha elfelejti hazavinni az ebédtartóját, és hetekig punnyad egy zacskóban az asztalán.

Megoldás: A mosogatógép. Viccen kivül, válasszon olyan programot, ami akár 65 fokos vizet használ, hogy alaposan elmossa az edényt. Egyéb esetben gondosan mossa meg, majd szárítsa ki. Ha nagyon aggódós, a zöldségeknek és a húsféléknek használjon külön edényt.

Mi micsoda?

Szalmonella és E. coli:

Az ételmérgezések legenyhébb formája a gyomorrontás: hányás, hasmenés lázzal vagy anélkül. A bizonyíték arra, hogy ételmérgezés esete forog fenn, viszonylag kézenfekvő: mindenki, aki az adott étekből falatozott, ugyanazon vagy hasonló tüneteket produkál. A teendők a panasz súlyosságától függően az azonnali kórházba szállítástól a könnyű diétáig változnak. A leggyakoribb kórokozó az Echericia coli.

Külön kategória a szalmonellózis, mely során a táplálékba a Salmonella typhii baktérium kerül olyan csíraszámban, hogy masszív fertőzést képes okozni. A tünetek nagyon gyorsan alakulnak ki, és rendkívül markánsak, 8-12 óra alatt alakulnak ki, hányás, hasmenés, hascsikarás a jellemző, mely egészen a kórházi kezelésig fajulhat, a kiszáradás veszélye miatt. A baj az, hogy a betegségből történt felépülés után a betegek egy részénél tünetmentes hordozás alakul ki.

Lisztéria:

7-30 napos lappangás után csap le a lisztéria, mely lázzal, hányással és fejfájással is járhat. A lisztéria fertőzés leginkább a kismamákra veszélyes, akiknél vetélést, koraszülést okozhat, magzatuk pedig súlyos liszteriózis fertőzéssel, vagy halva születhet. A hasmenést, hányást okozó fertőzés akár halálos is lehet, főleg a legyengült immunrendszerű embereket fenyegeti. A baktérium hűtőszekrényben akár hónapokig életképes marad.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta